Marad Lengyelországban a magzatvédő abortusztörvény

Nem sikerült átvinnie a baloldalnak az abortusztörvény módosítást, hiszen mint több más témában ebben sem tudtak megegyezni  a koalíciós kormány tagjai. Az egyik tagpárt a PiS-sel együtt a magzatvédő törvény megtartása mellett szavazott. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

PiS vezette ellenzékkel szavazott a Szejmben, amikor az abortusztörvény módosításáról döntöttek.

A MÓDOSÍTÁS MEGSZÜNTETTE VOLNA AZOK BÜNTETHETŐSÉGÉT, AKIK SEGÉDKEZNEK AZ ABORTUSZBAN, AKÁR MŰTÉTI ÚTON, AKÁR ABORTUSZTABLETTA BEADÁSÁVAL.

Jelenleg aki ezt teszi, akár három év börtönbüntetéssel is sújtható.

A SZAVAZÁS EREDMÉNYE SÚLYOS CSAPÁST JELENT DONALD TUSK SZÁMÁRA,

aki tavaly decemberben vette át a kormányfői posztot egy a jobbközéptől a baloldalig tartó szivárványkoalíció élén. Tusk megválasztásakor azt ígérte, enyhít Európa egyik legszigorúbb abortuszszabályozásán, amely 2020-as elfogadása idején hatalmas tüntetéseket váltott ki Lengyelország-szerte.

A pénteki szavazáson 218-as voksoltak az enyhítés ellen, 215 képviselő ellenében. Ketten tartózkodtak, miközben a PSL-ből négy képviselő nem követte a párt irányvonalát, és igent mondott a módosításra.

A módosítást beterjesztő, Baloldal nevű pártszövetség azt ígérte, hamarosan újabb kísérletet tesznek az abortusztörvény enyhítésére.

Ha még sikerült is volna a törvény megszavazása, a PiS által támogatott államfő, Andrzej Duda azt ígérte, hogy meg fogja vétózni. Duda mandátuma jövőre jár le.

Újabb engedményeket tesz Lengyelország a deviánsoknak

(Portfolio nyomán Szent Korona Rádió)