Az Index szerint továbbra is Karácsony vezetheti a fővárost

Július 9-től újraszámolják a főpolgármester-választáson leadott valamennyi érvényes szavazatot. Az újraszámlálás július 11-én, csütörtökön véget ért, az eredmények ma, 12-én pénteken lesznek nyilvánosak. Az Index értesülései szerint, azonban most is Karácsony vezet, körülbelül 200 szavazattal – olvasható a Magyar Jelen portálján.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Karácsony Gergely a június 9-i választáson 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot, de a történetnek ezzel nem volt vége: Vitézy Dávid kezdeményezésére újraszámolták az érvénytelen szavazatokat – több mint húszezer ilyen volt –, ami a sorrenden nem változtatott, de Karácsony Gergely előnye 41 voksra csökkent.

A főpolgármester ezután a Kúriához fordult egy új választás reményében, de ott helybenhagyták a Nemzeti Választási Bizottság eredménymegállapító határozatát. Ezután Vitézy Dávid kezdeményezésére az Alkotmánybíróság elé került az ügy, ahol megsemmisítették a kúriai döntést, így jutott el a folyamat a teljes újraszámlálásig.

A Szentkirályi Alexandra visszalépése után tapasztalt, az egyes szavazólapok érvénytelenségét érintő kétségekről Nagy Attilát, a Nemzeti Választási Iroda elnökét kérdezte a lap egy interjúban.

Feszült hangulat és tévesen besorolt szavazólapok

A Nemzeti Választási Bizottság hétfői ülésén döntött: a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása július 9-én, 10-én és 11-én történik. Az újraszámlálás az érvénytelen szavazatok korábbi vizsgálatával ellentétben nem központilag, hanem kerületenként zajlik, összesen 782 ezer szavazólapot számolnak újra.

Az Index.hu csütörtök délután úgy értesült, hogy az újraszámlálás célegyenesében körülbelül kétszáz szavazat Karácsony Gergely előnye, és ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy ő marad a főpolgármester. Nagyságrendileg 1500 olyan szavazólapot találhattak az újraszámláláskor, amely nem a megfelelő helyre volt sorolva, csütörtökön is 3-400 ilyennel találkoztak.

Vitézy Dávid elégedett, Karácsony Gergely előnye minimálisan nőtt

Megszólalt Karácsony az újraszámolással kapcsolatban

(Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)