Újabb Black Mirror rész válik valósággá a szemünk láttára

Egyre nagyobb teret nyer az AI, az egyre elvadultabb ötletek kontrollja pedig kétes. A mostani helyzet is igen hasonló a Fekete tükör “Joan is awful” című epizódjára, ahol emberek lejáratására készítenek sorozatokat mesterséges intelligencia használatával. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Fable Studio, az Emmy-díjas startup bejelentette a Showrunnert, ami egy olyan új streaming platform, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy mesterséges intelligencia segítségével a saját műsoraikat készítsék el. A Showrunner egyszerű felhasználói utasítások (promptok) alapján tud epizódokat írni, ezekhez hangot adni és végül animálni az egészet. A felhasználók a platformon AI által generált sorozatokat nézhetnek, de ha kezükbe vennék az irányítást, akkor a fenti módon teljesen saját tartalmakat hozhatnak létre: irányítva a párbeszédeket, a karaktereket és a felvételek típusait – számol be erről a Hollywood Reporter nyomán a Rakéta.

Edward Saatchi, a Fable vezérigazgatója úgy képzeli el a Showrunnert, mint az “AI Netflixét”, ahol a felhasználók rövid utasításokkal új epizódokat generálhatnak. Az érdeklődők csatlakozhatnak egy várólistához az ingyenes próbaverzióhoz az év végéig. A platform eddig tíz mesterséges intelligencia által készített animációs műsort mutatott be, köztük a South Parkra hajazó szatirikus Exit Valley-t, ami Szilícium-völgyet (nem a sorozatot, hanem a valódit) gúnyolja; az Ikiru Shinu című horror animét; és a Sim Francisco című antológiasorozatot. Ezek a műsorok azonban jelenleg mind csak animációk.

Hogy egyre jobban felfuttassák, a felhasználókat arra ösztönzik, hogy készítsenek epizódokat ezekhez a műsorokhoz, a legjobb alkotások pedig bekerülnek a hivatalos katalógusba. A nyertesek egyébként pénzjutalmat is kapnak, sőt akár a bevételből is részesülhetnek. Saatchi elmondta azt is, hogy a felhasználók a jeleneteket teljes epizódokká egyesíthetik, és a tartalom legkülönbözőbb aspektusainak a szerkesztésére is lehetőségük nyílik.

És a valóság a mesterséges világgal így olvad össze egyre jobban, míg a különbségtételre az emberek nagy része nem is lesz már képes…

Black Mirror: A fejlődés fogságában

Modernitás: Egy AI által létrehozott hologramhoz megy feleségül

(Rakéta nyomán Szent Korona Rádió)