Antifa támadástól tartottak a hatóságok, ezért adták ki még hajnalban az antifa terroristát Magyarországnak

A Szövetségi Alkotmánybíróság meg akarta akadályozni Maja T. Magyarországra történő átszállítását. Azonban a hatóságok nem várták meg a hivatalos állásfoglalást és kiadták őt – írja szomorúan a német MDR.de. Hozzáteszik, hogy a döntés, miszerint nem várnak Németország legfelsőbb bíróságára, Szászországban született. – írja a Magyar Jelen

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A 23 éves Maja T. Magyarországra történő azonnali átszállításáról Szászországban született döntés az MDR.de cikke szerint. Simone Herbeth berlini főügyész ezt a berlini képviselőház jogi bizottságának ülésén így magyarázta: „Az, hogy a kiadatást hogyan, mikor és milyen közlekedési eszközzel hajtják végre, nem a mi hatáskörünkbe tartozik, hanem a kiadatásért felelős rendőrség mérlegelési jogkörébe tartozik. Ebben az esetben ez a szászországi bűnügyi hivatal.”

Maja T.

Maja T. részt vehetett a tavaly februári támadásokban

A magát nembinárisként meghatározó nemnormális Maja T.-t jobboldaliak ellen elkövetett támadásokban való részvétellel és bűnszervezethez való tartozással vádolják. Maja T-t július végén a lap szerint az LKA emberei egy drezdai fogdából vitték el és Ausztriába szállították. Közvetlenül ezután a magyar határhoz vitték, ahol a magyar hatóságok őrizetbe vették.

A szövetségi alkotmánybíróság július utolsó péntekjének délelőttjén tárgyalta Maja T. Magyarországnak történő kiadatását, és nem sokkal később sürgősségi kérelemmel meg is tiltotta azt. Addigra azonban már késő volt: Maját reggel 6.50 körül adták át az osztrák hatóságoknak, akik 10 óra körül már átszállították a magyar kollegáknak.

Azóta folyamatosak a kritikák Németországban: Martin Schirdewan, „Németország szégyenéről” beszélt. A Köztársasági Jogászok Szövetsége „éjjeli és ködös akciók” miatt verték ki a hisztit , amely megakadályozta a hatékony jogvédelmet. Tekintettel arra, hogy szerintük Magyarország „nyíltan lmbtqp-ellenes állam”, a berlini Zöld Párt rámutatott a magyar őrizetben lévő „Maja” veszélyes helyzetére. (Bárcsak igaz lenne bármelyik állítás is, jegyezhetnénk meg – a szerk.)

A szász hatóságoknak számolniuk kellett volna a tiltó határozattal?

Ma már kérdéses, hogy a szász hatóságoknak számolniuk kellett volna vagy számolhattak-e a karlsruhei döntéssel. „Természetesen az a helyzet, hogy ha vannak jelzéseink, ha Karlsruhe-ból kapjuk a hírt, akkor a kiadatást leállították volna” – mondta Simone Herbert ügyész a berlini képviselőházban. Más a helyzet, ha a sürgősségi kérelmet csak bejelentették, de még nem nyújtották be: „Még akkor is egyedi ügydöntésről van szó. Mert az is lehet, hogy bejelentik, és nem lesz belőle semmi. Akkor a kérdés az, hogy valójában meddig lehet várni? Tehát ez attól függene, hogy valóban vannak-e konkrét bizonyítékain” – mondta. Hozzátette, hogy  „Maja T. esetében azonban nem voltak ilyen konkrét jelek.”

Maja T. ügyvédei nem értenek egyet

Maja ügyvédei tiltakoznak. Éppen azért, mert a kiadatási ügyekben az illetékes bíróság döntését követően már nincsenek rendes jogorvoslati lehetőségek.

Az éjszaka folyamán – amikor a szász rendőrök megkezdték Maja kiadatását – történt egy telefonhívás, amelyben szó volt „szövetségi alkotmánybíróságról”, valamint „alkotmányjogi panaszról” és „alkotmányossági felülvizsgálatról”. A szász állami bűnügyi hivatal ezután konzultált a berlini főügyészséggel – nem világos, hogy pontosan milyen szavak hangzottak el. A konzultáció után az LKA telefonon közölte, hogy a kérelemnek nincs halasztó hatálya, és a kiadatás folyamat nem áll le.

A főügyészség korábban az MDR-nek és az ARD jogi szerkesztőségének megerősítette a telefonhívást: „Mindössze annyit mondtak, hogy az érintett személy jogi képviselője ‘panaszt akar tenni az igazságszolgáltatásnál’. Nem hangzott el bejelentés arról, hogy ideiglenes intézkedés iránti kérelmet nyújtanak be a szövetségi alkotmánybírósághoz” – mondta a főügyészség szóvivője.

A szélsőbal reakcióitól tartva indították hajnalban a kiadatást

Korábban a berlini szenátus igazságügyi osztálya az MDR megkeresésére már kijelentette, hogy onnan nem érkezett utasítás a berlini főügyészséghez Maja T. átadásának időpontjával kapcsolatban. Simone Herbert államügyész a berlini jogi bizottságnak azt is kifejtette, hogy a Passauba történő átszállításhoz Szászországban használt helikopter hajnali négy órától repülhetett. A végrehajtás éjszakai megkezdésére vonatkozó döntés az esetleges rendbontásokkal is összefüggésben lehetett.

Az MDR megkeresésére a szászországi állami bűnügyi hivatal kifejtette, hogy ezt az intézkedést a „több hónapja tartó FreeMaja-kampány” és a „ radikális szélsőbaloldali mozgalom alapvető magatartása”

indokolta. Maja T. közelgő kiadatásának első jelzései péntek reggel jelentek meg az internetes portálokon és az  X-en  akkor, amikor Szászországban már régen megszületett a döntés a tervezett eljárásról.

Nyomozások Németországban és Magyarországon

Maja T.-t súlyos testi sértéssel és bűnszervezetben való tagsággal vádolják. A hatóságok szerint egy olyan csoporthoz tartozik, amely évek óta – többek között 2023-ban Budapesten is – megtámadott és megsebesített feltételezett jobboldaliakat és szimpatizánsokat. Magyarország európai elfogatóparancsot adott ki Maja T. ellen. Németországban a szövetségi főügyészség is nyomoz Maja T. és a csoport más feltételezett tagjai ellen.

Védelmi mechanizmust alakított ki a kormány Maja számára

Maja T. Magyarországra történő átszállításának kérdésében folytatott eljárásban Maja védője és családja korábban azzal érvelt, hogy egy „nembináris” személyt Magyarországon emberi jogokat sértő fogvatartási körülmények várhatják. Azt is kétségbe vonták, hogy a tisztességes eljárás biztosítható lenne, miután az Orbán-kormány az elmúlt években szerintük befolyást gyakorolt a magyarországi bírákra és az igazságszolgáltatásra.

A fellebbviteli bíróság azt is megállapította, hogy „a jelenlegi magyar kormány politikáját nem-, homo- és transzellenesnek kell minősíteni, és hogy a homoszexuálisok és transz emberek egyenlő bánásmódja érdekében Magyarországon korábban elért intézkedéseket diszkriminatív módon lebontották”. Magyarország azonban hitelt érdemlően állította, hogy a börtönökben biztonsági óvintézkedéseket tett, és Maja T. védelmére is hatékony mechanizmusokat alakítottak ki.

Magyarország garanciákat is adott arra vonatkozóan, hogy amennyiben elítéli Maja T-t a bíróság, úgy a büntetését Németországban töltheti majd le. Ennek a biztosítéknak a megadását követően a fellebbviteli bíróság aztán hozzájárult a kiadatáshoz. Maja családja is Budapestre utazott. Kifogásolták, hogy még nem tudták közvetlenül felvenni a kapcsolatot Majával, és látogatási engedélyt sem kaptak. Maja magyar ügyvédje szerint Magyarországon gyakran előfordul, hogy a fogvatartottakat csak havonta egyszer látogathatják meg.

Féltik a “nembináris” antifát, akit tegnap adtak ki a magyar hatóságoknak

Hiába vonták vissza a kiadatást, már úton volt Magyarországra az antifa terrorista

( Magyar Jelen nyomán Szent Korona Rádió)