Melonit választja Orbánék új frakciója helyett a lengyel Jog és Igazságosság

Habár a korábbi hírek arról szóltak, hogy a konzervatív lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is csatlakozik az új frakcióhoz, inkább az atlantista Meloni szövetségét választja.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Marad az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) frakciójában a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) az új összetételű Európai Parlamentben – jelentette be szerdán a PAP lengyel hírügynökségnek Kosma Zlotowski, a PiS EP-képviselője.

Az ECR képviselői hétfőtől csütörtökig tartanak tanácskozást Szicíliában, ahol a lengyel párt képviselője jelezte: a szóbeszédek ellenére a PiS nem hagyja el a frakciót a következő ciklusra.

“Megszületett a döntés, maradunk az ECR-ben”

– fogalmazott Zlotowski.

A képviselőcsoportban a lengyel politikusok megtartották korábbi pozícióikat: Joachim Brudzinski maradt társelnök, Zlotowski pedig ismét az egyik kincstárnoki tisztséget töltheti majd be – írta az MTI.

Új EP-frakciót hoztak létre

Patrióták Európáért (Patriots of Europe) néven új EP-frakciót hoz létre Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke, Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke és Andrej Babis korábbi cseh kormányfő, az Elégedetlen Polgárok Akciójának (ANO) elnöke.

Ám ahhoz, hogy valóban létrejöjjön, két fontos feltételnek kell teljesülnie: egyrészt legalább 23 európai parlamenti képviselőre van szükségük, illetve legalább hét tagállam képviselőinek kell összefogniuk a képviselőcsoport megalakításához.

Az egyik feltétel már teljesült is: a Fidesznek és a KDNP-nek összesen 11 képviselője (utóbbi a Tisza Párt miatt kilépett az Európai Néppártból), az FPÖ-nek 6, az ANO-nak pedig 7 van. Ez így összesen 24 európai parlamenti képviselő 3 tagállamból, tehát még 4 másik országból várták a képviselőket. A napokban viszont a portugál Chega is bejelentette csatlakozási szándékát, így már csak további 3 ország képviselőinek jelentkezését várják.

Az, hogy mi lesz a Patrióták Európáért-csoportból, július 4-ig kiderül, ugyanis ekkor van a képviselőcsoportok regisztrációjának határideje.

A román soviniszta AUR belépett Meloni pártcsaládjába

Olaszországban sincs új a nap alatt: Meloni vezető szerepet szeretne játszani Ukrajna újraépítésében

(Index nyomán Szent Korona Rádió)