Újabb engedményeket tesz Lengyelország a deviánsoknak

Lengyelországban nagyon erőlködik az LMBTQP-lobbi, ugyanakkor még a baloldal nagy része is annyira régimódi, hogy ellenáll egyes terjeszkedési igényeiknek. Most a Magyarországon már több mint 10 éve bevezetett deviáns élettársi kapcsolat intézménye kerülhet színpadra. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Donald Tusk vezette kormányt megosztja az a baloldal által készített törvénytervezet, amely az LMBTQP személyek számára is bevezetné a bejegyzett élettársi kapcsolatot Lengyelországban. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kötelezte Varsót a létező törvény ilyetén való módosítására.

Lengyelország egyike annak az öt uniós országnak – Bulgáriával, Romániával, Litvániával és Szlovákiával együtt -, amely máig a normalitást védve nem teszi lehetővé a deviáns párok számára, hogy bejegyeztessék kapcsolatukat. Ez változhat az egyik kormánypárt, a Baloldal törvénytervezetével – írja az Euractiv.

A tervezet szerint az élettársi kapcsolatban élőknek többek között joguk lenne a közös vezetéknévre, a házaspárokhoz hasonló jogokat kapnának az adóhivatalokban, a partner orvosi adatait is megkaphatnák, és meglátogathatnák a partnerüket a kórházban, valamint joguk lenne az örökösödésre. Emellett halál esetén az illető átvehetné az élettárs gyermekeinek gondozását.

A szintén koalíciós tag, a konzervatívabb nézeteiről ismert Lengyel Néppárt (PSL) viszont ellenzi a tervezet egyes elemeit. Władysław Kosiniak-Kamysz, a PSL vezetője és védelmi miniszter bejelentette, hogy pártja nem fogja jóváhagyni az élettárs gyermekeinek gondozásához való jogot, míg az örökléshez és az orvosi tájékoztatáshoz való jogról tárgyalni kell.

Néhány civil szervezet, köztük a Kampány a homofóbia ellen (KPH), felhívást intézett a PSL-hez, hogy támogassa a koalíciós partnere által javasolt törvényt. Hivatkoztak az Emberi Jogok Európai Bíróságának (ECHR) decemberi ítéletére, amely kötelezi Lengyelországot a hatályos törvény módosítására.

Ugyanerre az ítéletre hivatkozott a lengyel ombudsman, Marcin Wiącek is, aki arra figyelmeztetett, hogy amennyiben nem fogadják el az élettársi kapcsolatról szóló törvényt, az sérti az emberi jogok európai egyezményét.

“Ha lehetőségünk van arra, hogy az élettársi kapcsolat valamilyen változatát bevezessük a lengyel jogba, úgy gondolom, érdemes megpróbálni” – mondta Katarzyna Kotula, a Baloldalhoz tartozó egyenlőségért felelős miniszter.

Tavaly decemberben a Tusk vezette Polgári Koalíció kijelentette, “legfőbb ideje”, hogy a kormány javaslatot tegyen az élettársi kapcsolatra vonatkozó tervezetre. A “katolikus” vallású Tusk ugyanakkor a tavalyi választási kampány során vonakodott az azonos neműek házasságáról beszélni.

Jön az LMBTQP diktatúrája a lengyel közoktatásban

(Euronews nyomán Szent Korona Rádió)