A WikiLeaks alapítója megegyezett az amerikai kormánnyal, így elkerüli a börtönt

Julian Assange elfogadta az amerikai kormány ajánlatát, amivel elkerüli az amerikai börtönbüntetést. A WikiLeaks alapítója a megállapodás alapján bűnösnek vallja magát, cserébe viszont csak 62 hónapnyi börtönbüntetést kér rá az amerikai ügyészség. Ez pontosan annyi idő, amennyit Assange már letöltött egy brit börtönben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A megállapodást már csak a bíróságnak kell jóváhagynia. Az ügyészek a csendes-óceáni Északi-Mariana-szigetek egyik bíróságát kérték fel Assange szerdai meghallgatására és az ítélet meghozatalára. A sziget az Egyesült Államok társult állama.

Assange már el is hagyta az Egyesült Királyságot, hogy a szigetre utazzon. Miután részt vesz az ítélethirdetésen, azonnal visszatérhet majd hazájába, Ausztráliába.

Assange 2006-ban alapította meg a WikiLeaks weboldalt, amin később több mint 10 millió dokumentumot publikált. Az iratok közül számos titkosított is volt. 2010-ben nyilvánosságra hozott egy videót, amin azt lehetett látni, hogy egy amerikai katonai helikopterről civileket ölnek meg Irakban.

Emellett a Chelsea Manning egykori katonai hírszerző által átadott, Afganisztánban elkövetett amerikai háborús bűncselekményekről szóló dokumentumokat is publikálta.

Assange 5 évet töltött egy brit börtönben, előtte 7 évig az ecuadori nagykövetségen élt menekültként. Kiadatási eljárása március óta szünetelt, miután a londoni Legfelsőbb Bíróság biztosítékra vár az amerikaiaktól, hogy ha átadják, nem ítélik halálra.

Az ausztrál parlament áprilisban határozatban kérte az Egyesült Államoktól, hogy ejtsék ellene a vádakat. Joe Biden amerikai elnök akkor azt mondta, megfontolják a kérést.

(444 nyomán Szent Korona Rádió)