Egy romániai faluban lesz a NATO legnagyobb európai légibázisa

A romániai Mihai Kogalniceanu légibázis Európa legnagyobb NATO-bázisává válik, nagyobbá, mint a németországi Ramstein.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hat Eurofighter Typhoon áll a kifutópályán, kettőnek a hajtóműve bömböl, miközben a földi személyzet a felszállás előtti utolsó ellenőrzéseket végzi a Mihai Kogalniceanu (MK) légibázison. A reptér egy közeli faluról kapta a nevét, amelyet egy 19. századi liberális politikusról neveztek el.

Bár első ránézésre elég valószínűtlennek tűnik, de ez lesz a helyszíne Európa legnagyobb NATO-bázisának, nagyobbnak, mint a németországi Ramstein

– állítja helyszíni riportjában a BBC.

Az MK-bázis hamarosan egy – nemrég Norvégiától vásárolt – román F-16-osokból álló századdal, valamint MQ-9 Reaper drónokkal és egy katonai várossal bővül, és itt állomásozik majd 32 ország NATO-hadseregének, légierejének és haditengerészetének személyzete is. A legfrissebb érkezők most a finnek, a bázison pedig régebb óta 1840 amerikai katona is állomásozik.

A bázis a Fekete-tenger partjaitól mindössze 20 km-re, Odesszától 300 km-re, a krími Szevasztopoltól pedig 400 km-re fekszik.

Charlie Tagg brit pilóta azt mondja, Oroszország ukrajnai inváziója megváltoztatta mind azokat a területeket, amelyek felett repül, mind a misszió stratégiai helyzetét. Utolsó bevetésén, 2021-ben a NATO vadászpilótái messze a Fekete-tenger nemzetközi vizei felett repültek. Most azonban ragaszkodnak a román és bolgár felségvizek feletti 12 tengeri mérföldes zónához, “hogy elkerüljék a félreértéseket, az oroszokkal való eszkalációs helyzeteket”.

Azt mondja, hogy érkezése óta nem volt felszólítás orosz repülőgép elfogására, bár korábbi bevetéseken, a Balti-tenger felett volt ilyen.

Bár a NATO repülőgépei kerülik a felesleges összecsapásokat az oroszokkal, két ismert incidens történt a Fekete-tenger felett. 2022 szeptemberében egy orosz pilóta félreértette a földi irányítás parancsát, és csak hajszál híján nem lőtt le egy brit hírszerző gépet, amelynek 30 fős legénysége volt, 2023 márciusában pedig egy Romániából induló amerikai MQ-9 Reaper drónnak egy orosz Szu-27-es “Flanker” repülőgép szándékosan ütközött nemzetközi vizek felett.

Nicolae Cretu bázisparancsnok szerint a mindennapi élet az MK-bázison mindezek ellenére jelenleg többnyire nyugodt.

Bobrovniczky: Magyarország kimarad a NATO ukrajnai szerepvállalásából

Összeül a kormány a NATO-főtitkár látogatása után: nem veszünk részt az ukrajnai misszióban

(HVG nyomán Szent Korona Rádió)