50 éves a híres, magyar találmány: a Rubik-kockát volt már, aki 3 másodperc alatt is kirakta

A magyarok leghíresebb találmánya eredetileg az építésziparban segédkezett, de hamar az emberek kedvenc időtöltésévé vált.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A bűvös kockaként induló háromdimenziós fejtörő hivatalos neve nem sokkal megjelenése után Rubik-kockára változott. Gyakorlatilag mindenütt ott szerepel, hogy Hungary és Hungarian, bár a kifejlesztő keresztnevének, az Ernőnek a hosszú ő-jét szinte senki sem tudja leírni.

Magyar termék és magyar fejlesztő még sosem kapott ekkora hírértéket, mint a Rubik-kocka. Több tucat filmben próbálták kirakni vagy említették az utóbb a feltalálóról elnevezett, egykori bűvös kockát.

A legtalálóbb filmcím az Oscarra jelölt, A boldogság nyomában, amelyben a főhős, Will Smith két perc alatt nemcsak megoldja, hanem el is magyarázza a feladvány lényegét.

Ez persze a filmes trükkökkel sem ment volna neki egykönnyen, ezért a 2006-os forgatáskor az akkori idők két bajnokát, Tyson és Toby Maót kérték fel, hogy tanítsák meg a főszereplőt a Rubik-kocka kirakására.

Erre már csak azért is szükség volt, mert a lehetséges kombinációk száma bőven meghaladja a 43 trilliót, egy húszjegyű számsort.

Összehasonlításul: ha minden lehetséges kombináció egy szabványos méretű Rubik-kockának felelne meg, akkor a 43 trilliós felület 275-ször fedhetné le a Föld felszínét, egymásra rakva pedig 261 fényév magas tornyot alkotna. Egy fényév ugyanis távolságra konvertálva, felfelé kerekítve 9,5 trillió kilométernek felel meg.

Az eredetileg szobrásznak készülő Rubik Ernő azonban nem matematikai feladványnak szánta a háromdimenziós kirakóst, hanem a Budapesti Iparművészeti Főiskola építészprofesszoraként a tér és a mértani formák megértésében próbálta segíteni tanítványait.

Nekik tetszett, aztán a magyaroknak is. A többi már történelem.

A művészek

Az első bűvös kocka még fából készült. Terjedő népszerűségét kezdetben csak a szocialista termelés gyártási gondjai hátráltatták, de miután jogait külföldön megvásárolták, nemcsak az eredeti, hanem silány utánzatai is hihetetlen sebességgel szaporodtak el világszerte.

Lázba hoztak sokakat, köztük művészeket is, akik a leglehetetlenebb közegben állítottak emléket a kockának.

A Rubik-kocka alakú épület Ausztráliában, egy borászati központban (Forrás: Euronews)

Az ausztrál d’Arenberg szőlőültetvény borásza 13 év alatt acélból, betonból és üvegből épített fel egy különleges borozót és kilátót. Chester Osborn azt állítja: a borkészítés fortélya ugyanolyan bonyolult, mint a kocka kirakása.

George Bush próbálkozik a Rubik-kocka kirakásával (Forrás: BBC Culture, Twitter)

Ebben lehet valami, mert az iraki háborút könnyedén elindító George W. Bushnak nem kis fejtörést okozott a feladvány. A kép azonban egy művészi installáció, amit Frankfurtban állítottak ki, viszont hasonló témájú fotó készült az amerikai elnökről a Fehér Házban is – egy blogger pedig megjegyezte: vajon mennyi időt vesz igénybe, hogy George W. Bush megoldja a problémát.

Rubikubizmusnak hívják a művészet azon irányzatát, amikor a kocka mozaikjaiból raknak ki képmásokat. Elnöki portré készült például Donald Trumpról.

Makaó látképe – természetesen Rubik-kockából készült – bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe. A Cube Works Studio, a kockastúdió 85 794 darabot használt fel a fali mozaikhoz, amely csaknem négy méter magas, a hossza pedig meghaladja a 65 métert.

Makaó látképe – Rubik-kockából, 2016 februárjában (Forrás: Euronews)

Ezt megelőzően a legnagyobb Rubik-mozaik Michelangelo remeke volt, Ádám teremtése a Sixtus-kápolnából. Josh Chalom alkotta meg röpke 400 óra alatt Leonardo da Vinci Utolsó vacsoráját is 4050 kockából, amelyet 2009-ben vásárolt meg egy floridai műgyűjtő ötvenezer dollárért.

Leonardo da Vinci Utolsó vacsora – Rubik-kockából (Forrás: Euronews)

A hírességek

Chris Pratt, A galaxis őrzőinek főszereplője egy interjú közben rakta ki lazán a Rubik-kockát – alig három perc alatt.

Ryan Gosling a Blade Runner forgatási szüneteiben ütötte el az időt a kockával.

@_ryangoslinguk Ryan gosling solving a Rubik’s cube between scenes on the setof drives (2011)#movie #boost #fyp #love#cinema #film#ryan #gosling ♬ Blade Runner 2049 – Synthwave Goose

Kevin Young, a Kansas kosarazója és Reese Hoffa, amerikai súlylökő, a londoni olimpia bronzérmese a gyorsaságban mérte össze tudását.

Az amerikaifutballos Ryan Fitzpatricktól, a New York Jets’ hátvédjétől a fia leste a kockakirakás tudományát. Vagy fordítva.

A Rubik-kockáért bolondult az Oroszországba menekült egykori szivárogtató Edward Snowden, és a filmen kívül sem titkolta „kirakós” tehetségét Will Smith.

A Rubik-kocka az eltelt ötven év alatt elképesztő világkarriert futott be: popkulturális szimbólummá vált, számtalan filmben, rajzfilmben és képregényben tűnt fel.

A rekordok

Volt, aki lábbal oldotta meg a feladatot.

Volt, aki bekötött szemmel, alig 16 másodperc alatt, és ezzel világcsúcsot döntött.

Vako Markelasvili, egy 18 éves grúz egyetemista egyetlen lélegzetvétellel a víz alatti bajnok. Később szintén ő fejjel lefelé lógva rakta ki a kockát szinte pillanatok alatt.

A rekordok azért is különlegesek, mert egyáltalán nem könnyű a Rubik-kocka kirakása. Egy szakportál szerint az emberiség alig 5,8 százaléka képes megoldani a feladványt.

Párizsban rendezték meg 2017-ben a Rubik-kocka világbajnokságot, sorrendben már a kilencediket.

Az elsőnek persze Budapest volt a házigazdája még 1982-ben, egyetlen kategóriában. Harmincöt évvel később a francia fővárosban már 1100-an versenyeztek – 18 versenyszámban.

Tudományosan bizonyították, hogy a kockát három másodperc alatt képtelenség kirakni. És tényleg: a világcsúcs ennél tizenhárom század másodperccel több.

Az ígéret

Rubik Ernőt, az ifjabbat, aki tulajdonképpen gépészmérnök, a repülőgépgyártásban jeleskedő édesapja nyomdokaiba lépett, kitüntették a Nemzet Művésze címmel, Kossuth-díjjal és az Állami Díjjal.

A játék népszerűsége töretlen: Rubik-kockából ez év januárjáig több mint félmilliárd darab kelt el.

A Rubik-kocka a magyar szellem szimbólumának is tekinthető, a kormány pedig abban bízik, hogy az új, a világhírű találmányt idéző, a magyar szellemi teljesítményeket bemutató központ a 21. századi magyar újjászületés szimbóluma lesz – ezt mondta a miniszterelnök, amikor 12 éve, 2012 márciusában megállapodást kötött egy Rubik-kockát formázó múzeum létrehozásáról.

Az elmúlt 1100 év magyar szellemi teljesítményét bemutató állandó kiállítás helyszínét is kijelölték a Rákóczi híd budai hídfőjénél. Az építkezés 2014-ben kezdődhet, a kiállítóközpont pedig 2017-ben nyithatja meg kapuit – ígérte akkor Fürjes Balázs kormánybiztos.

„A magyarokban él egy elszigeteltségérzés, aminek leginkább a nyelvi elszigeteltség az oka. Ezért keresik azokat a lehetőségeket, amelyek révén „torzítás nélkül” megoszthatják a világról vallott gondolataikat. Ez lehet a magyarázata annak, hogy a világra szóló találmányok gazdáit Magyarországon különleges tisztelet övezi, mert egy-egy ilyen feltaláló „kiszabadít bennünket” a nyelvi elszigetelődésből

– jelentette ki akkor Orbán Viktor.

Jóllehet Rubik Ernő munkásságát egyesek a magyar Nobel-díjasokkal és tudósokkal vetik össze, és kétségtelen, hogy elévülhetetlen érdemeket szerzett az ország és a nemzet hírnevének terjesztésében, de végül a múzeumból sajnos nem lett semmi.

A „2019-ben hivatalba lépett városvezetés a Rubik Múzeum ügyében nem kapott kormányzati megkeresést, egyeztetés nem történt”

– ezt válaszolta a Telex megkeresésére a budapesti Főpolgármesteri Hivatal.

A világ legnagyobb Rubik-kockája a knoxville-i kongresszusi központban (Forrás: Euronews)

Eközben a világ „legnagyobb” Rubik-kockájából több is elkészült. Az egyik a magyar pavilont díszítette a knowxille-i Világkiállításon 1982-ben, utána pedig a helyi kongresszusi központban állították ki. A Guiness-rekordot egy másik tartja, amit tavaly decemberben mutattak be a dubaji Tudásparkban.

Sajnos Magyarországon a fogadkozások ellenére sem állítottak emléket a 80. születésnapját júliusban ünneplő Rubik Ernő találmányának.

Az ősmagyarok lovashírnöke – Beszélgetés Kassai Lajos lovasíjásszal

Ez a festői falucska volt egykor Nagy-Magyarország legészakibb települése

(Euronews.com nyomán Szent Korona Rádió)