Az EP-ből kiesni is jó biznisz: több tízmillió forintos búcsúpénzzel távoznak a kiesett képviselők

Bőkezűen bánik az Európai Parlament a távozó képviselőivel: főszabály szerint minden hivatalban töltött évük után egy havi tiszteletdíjra jogosultak, amit átmeneti ellátás címen kapnak meg, azonban legalább hat hónapnyi illetményre jogosult minden képviselő. Így akik csak egy ciklust, azaz öt évet töltöttek Brüsszelben, azoknak is fél évnyi pénz jut: mivel jelenleg 10 377 euró a képviselői tiszteletdíj, ez 62 262 eurót (közel 25 millió forintot) jelent

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Jelen ciklus után hét ilyen magyarországi képviselő van. Három fideszes, Hidvéghi Balázs,Trócsányi László volt igazságügyi miniszter és Tóth Edina személyében. A balliberális-globalista oldalon két DK-s, Rónai Sándor, valamint Ara-Kovács Attila, a Momentumtól Cseh Katalin és Donáth Anna, no meg a “futottak még” kategóriában a teljesen jellegtelen Gyöngyösi Márton.

Járóka Lívia húsz éve lett EP-képviselő a Fidesz színeiben, viszont 2014-ben nem került be az EP-be (akkor 10 havi végkielégítést kaphatott), és csak 2017-ben, Pelczné Gáll Ildikó lemondása után lett ismét tagja a testületnek. Ezért ő most hét havi búcsúpénzre számíthat, ami 72 368 eurót (közel 30 millió forintot) jelent.

Két ciklusnyi “bánatpénzt” kap három EP-képviselő, ami 103 770 euró, azaz 41 millió forint. Ez jár az MSZP-ből a ciklus közben kilépő Ujhelyi Istvánnak és két fideszesnek, Bocskor Andreának és Deli Andornak.

A fideszes Kósa Ádám – az első olyan európai parlamenti képviselő, aki jelnyelven kommunikál – 2009-ben került be az Európai Parlamentbe, így neki 155 655 euró jár, hozzávetőleg 61,5 millió forint.

A “kemény munkájuk” elismeréseként az EP-képviselők ráadásul már 63 éves koruktól európai nyugdíjra is jogosultakká válnak, minden teljes év után a havi tiszteletdíj 3,5 százalékát kapják meg.

A távozó Trócsányi László – a Károli Gáspár Református Egyetem rektora, aki visszautasította az alkotmánybírói felkérést – és Ara-Kovács Attila koruknál fogva máris jogosultak erre, ez nekik havi 1816 eurót (720 ezer forintot) jelent, ami a magyar átlagnyugdíj háromszorosa.

Majdan Péter megközelítette a Fideszt – A magyarországi EP választás eredménye

Beszavazták az EP-be a szélsőbaloldali terroristát

(Donáth Anna nyomán Szent Korona Rádió)