Egészségre veszélyes a Temuról, meg az Aliról rendelni?

Mindenesetre érdemes mindig megvizsgálni, hogy mit veszünk. De ez egyébként is fennáll. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az AliExpress, a Temu és a Qoo10 e-kereskedelmi platformokon értékesített egyes termékekről kiderült, hogy a megengedett biztonsági szintet jóval meghaladó mértékben tartalmaznak káros anyagokat – írja az MTI a Koreai Fogyasztóvédelmi Ügynökség (KCA) tájékoztatása alapján.

A kínai és szingapúri székhelyű vállalatok által Dél-Koreában értékesített kozmetikumok és gyermekjátékok vizsgálata során a KCA megállapította, hogy a 88 ellenőrzött termékből 27 termék nem felel meg az ország biztonsági előírásainak.

A vizsgált 40 kozmetikai termék közül 7 esetében kiderült, hogy káros anyagokat tartalmaznak, például kátrányt, ólmot és rákkeltő krómot. A 28 darab, gyermekeknek szánt vízi játékból 11 pedig olyan mérgező anyagokat tartalmazott, mint a ftalát lágyítószer, nehézfémek és tartósítószerek.

Különösen a Temu által értékesített gumigyűrűkben találtak a megengedett szintnél 295-ször magasabb ftalát lágyítószert, és a szabványos szintnél 3,2-szer magasabb kadmiumot, míg az AliExpress által értékesített 40 színű szemfestékpalettában a megengedett szintnél 65-ször magasabb ólmot találtak.

A ftalát alapú lágyítószerek meddőséget okozhatnak, és irritálhatják a szemet, illetve a bőrt.

A vizsgálat során biciklis bukósisakokat is ellenőriztek, itt a 10 vizsgált termékből 9 nem felelt meg az ország ütéscsillapítási szabványainak.

Az AliExpress és a Temu a Fair Trade Commission (FTC) szervezettel a múlt hónapban kötött önkéntes megállapodás értelmében leállította a mérgező anyagokat tartalmazó termékek értékesítését. Így tett a Qoo10 is, amely a dél-koreai versenyhatóság alá tartozó KCA ügynökség ajánlása alapján állította le a kérdéses termékek forgalmazását.

Az AliExpress felhasználóinak száma Dél-Koreában két év alatt több mint kétszeresére, 8,87 millióra nőtt, a Temu felhasználóinak száma pedig 8,29 millióra ugrott a kormány adatai szerint.

Válaszcsapás: Kínából katonai felszerelést rendelni?

(Telex nyomán Szent Korona Rádió)