Szokatlanul lassan apadnak a hazai folyók, éjjel-nappal dolgoznak a vízügy szakemberei

Továbbra is fokozott figyelmet igényel a szokatlanul lassan levonuló árvíz a Rábán. A vízügyi szakemberek a nap 24 órájában figyelik a töltéseket, hogy nincs-e valahol szivárgás. Körmendnél már csaknem húsz centit apadt a folyó a tetőzés óta, Sárvárnál viszont még árad. A Dunát is elnyúló tetőzés jellemzi, amely jelenleg Bajánál tart. A fővárosban a hétvégi tetőzéshez képest alig harminc centit apadt a folyó vízszintje.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az M1 Híradó felvételén az árvíz pusztításait mutatja telefonján egy férfi a Vas vármegyei Pornóapátiban. A felvételeken a kertje egy kisebb tóhoz hasonlít. Néhány napja öntött ki a környékbeli Pinka-patak. A hatalmas víztömeg a kerti medencéjüket is kifordította a földből és a pincét sem kímélte. Hiába védekeztek homokzsákokkal, a víz befolyt a házba, elöntve mindent, ami az útjába került.

„Azt vettük észre, hogy ezek az árkok teljesen megteltek és a fölső oldalról elindult a víz, és utána egészen az útig elöntött bennünket” – mondta Takács Péter.

Napok óta tart a kármentés, folyamatosan szivattyúzzák a vizet az épületekből.

ig harminc kilométerrel arrébb, Körmendnél már tetőzött a Rába, de csak nagyon lassan apad.

Még mindig több mint 460 centiméter a vízállás, így a szakembereknek még bőven akad dolga.

„Azokat a jelenségeket okozza, amelyek a mentett oldalon megjelennek ilyenkor: fakadó vizek, csurgások, úgyhogy a vízügyi szolgálat munkatársai éjjel-nappal – körülbelül negyven fővel egy-egy szolgálatban – figyeli az árvízvédelmi töltést” – tájékoztatott Szegi Attila, az Országos Vízügyi Főigazgatóság sajtóreferense.

Közel már az ár Sárvárhoz is, ahol szerda hajnal óta több mint 50 centit emelkedett a folyó vízszintje. Másodfokú készültség mellett 330 centiméteren várják a tetőzést.

„Ami most a legfontosabb, az a körmendi gátfigyelés, hiszen ezt 24 órában kell tenniük a kollégáknak, amikor ilyen hatalmas víztömeg érkezik, és ilyen sokáig magas a vízállás” – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

Árad a Sajó is, de közel sem kritikus még a helyzet.

Sajókazánál a 26-os számú főutat is le kellett zárni az árhullám miatt.

„Ahogy már azt megszokhatták az itt élők, a 26-os számú főút és Sajókaza között ezen a bekötő úton ismét megjelent egy jelentősebb vízátfolyás. Emiatt le kellett zárni az utat, azonban a település nincs elzárva a forgalom elől, mert kerülővel megközelíthető” – számolt be a közmédia Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei tudósítója.

Győrött lassú az apadás, a part menti sétány napok óta vízben áll. Egy hete lépett ki a medréből a Mosoni Duna, azóta csupán néhány centit csökkent a vízszint. Akárcsak Budapesten, ahol ugyan már napok óta járhatók az alsó rakpartok, a Duna vízszintje még mindig vészesen közel van az úthoz.

Jelenleg több száz kilométeren van árvízvédelmi készültség itthon, a Rába mellett egyebek mellett a Dráván és a Murán teljesítenek szolgálatot a vízügyi szakemberek.

Mi köze a szén-dioxidnak a felmelegedéshez? Segítünk: semmi

(Hirado.hu nyomán Szent Korona Rádió)