Legfőbb ügyészi szintről fogják kezdeményezni Ilaria Salis mentelmi jogának felfüggesztését az EP-től

Mint arról már korábban beszámoltunk az olasz szélsőbalos pártszövetség színeiben mandátumot szerzett az Európai Parlamentbe az antifa támadások elsőrendű vádlottja, Ilaria Salis. Az EP-képviselőséggel pedig mentelmi jog jár, ennek értelmében fel kell függeszteni a bírósági eljárást Salis ellen. Amint ez megtörténik, a legfőbb ügyész fogja kérni az EP-től az antifa nő mentelmi jogának felfüggesztését, csakúgy, mint annak idején a Jobbikban KGBélának emlegetett Kovács Béla esetében történt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Hamarosan fel kell függeszteni az Ilaria Salis elleni bírósági eljárást, miután a tavalyi budapesti embervadászat vád szerinti résztvevőjét európai parlamenti képviselővé választották egy olasz szélsőbaloldali pártszövetség színeiben. Amint jogerőssé válik a képviselői mandátuma, azonnal mentelmi jog illeti meg, és az EP-beli mentelmi jog felfüggesztése nélkül nem folytatható ellene az Európai Unió egyetlen tagországában sem büntetőeljárás, így Magyarországon sem.

Úgy tudni, amint megilleti Salist a mentelmi jog, a Fővárosi Törvényszék felfüggeszti ellene a perbeli eljárást, majd a legfőbb ügyész kikéri az EP-től az olasz vádlott mentelmi jogát. Amennyiben az EP egyetért azzal, hogy egy erőszakos bűnözőt nem ment meg az igazságszolgáltatástól, ki is fogják adni a mentelmi jogát. Utána folytatódhat Salis ellen a büntetőper. Addig azonban a kényszerintézkedést, a bűnügyi felügyeletet is meg kell szüntetni ellene, és szabadon távozhat az országból.

Ma egyébként a kormányszóvivői sajtótájékoztatón a Mandiner reagáltatta Gulyás Gergely minisztert arra, hogy Ilaria Salist megválasztották EP-képviselőnek. A miniszter kijelentette: ez nem túl pozitív látlelet az olasz választókról, hiszen Salis köztörvényes bűnöző.

Hozzátette: a mentelmi jog két részből áll, a sérthetetlenség elve szerint pedig az eljárást csak akkor tudják folytatni, ha Salisnak nem lesz mentelmi joga. Így az illetékes hatóságnak kell az EP-hez fordulnia a mentelmi jog felfüggesztéséért. Azt mondta, ha az EP többsége szerint az erőszakos bűncselekmény elfogadhatatlan, akkor lehet folytatni az eljárást.

Beszavazták az EP-be a szélsőbaloldali terroristát

Ilaria Salis “választási programja”: harc a szélsőjobboldal ellen!

( Pesti Srácok nyomán Szent Korona Rádió)