Orbán: közeledünk a vissza nem fordítható ponthoz a háborús előkészületekben

Európa háborús pszichózisban szenved. Az EU beavatkozását ki tudjuk védeni, a NATO keményebb – Interjút adott Orbán Viktor.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Két nappal a június 9-i önkormányzati és európai parlamenti választások előtt Orbán Viktor újabb interjút adott a Kossuth rádiónak. A miniszterelnök a péntek reggeli adásban az orosz-ukrán háborúval kapcsolatba azt mondta: „Minden háború történetében volt ilyen pont, ami a visszafordulás utolsó lehetőségét tartalmazza, szerintem nagyon közel vagyunk hozzá.”

Orbán azt mondta, a nyarat meg az ősz első felét „kellene túlélni” a háború eszkalációja nélkül, majd abban bízni, hogy novemberben Donald Trump nyeri az amerikai elnökválasztást. Ebben az esetben Orbán szerint létre lehetne hozni egy „transzatlanti békeformációt”, úgy véli, ez lenne a béke leggyorsabb útja.

„Centiméterekre vagyunk a visszatérésre lehetőséget nem adó pont elérésétől” – mondta. A miniszterelnök szerint minden nap fogy a remény, hogy ezt a háborút meg lehet állítani. „De a hétvégén kapunk egy esélyt. Aztán jön az amerikai választás” – tette hozzá.

Orbán szerint „csak a vak nem látja”, hogy háborús pszichózis van Európában. „Figyelem ezeket a szerencsétlen magyar baloldaliakat, ők is őrlődnek vele. Azt csinálják, mint a migrációval, hogy ez nem olyan veszélyes. A fészkes fenét nem” – mondta. Arról is beszélt, hogy szerinte nem szabad rángatni az oroszlán (Oroszország) bajszát, mert az a háború eszkalációjához vezet.

„Azt látom, hogy a Brüsszelből jövő nyomás kivédését kitanultuk, Magyarország tudja, hogyan kell megvédeni a függetlenséget. A NATO egy nehezebb ügy, jön majd ide a NATO-főtitkár is. Azt látom, mindenképp ki kell maradnunk abból, amit a NATO ukrajnai katonai missziónak nevez” – mondta Orbán, hangsúlyozva, hogy Magyarországnak joga van ragaszkodni a NATO alapelvéhez, hogy ez egy védelmi szövetség.

Orbán szerint Magyarország rengeteget veszített az orosz-ukrán háborún, állítása szerint a boltokban most háborús árak vannak. „Folyamatosan be kell fizetnünk olyan összegeket az Európai Unió kasszájába, amiket aztán Ukrajnába küldenek” – állította a miniszterelnök. Orbán szerint egy hosszan elhúzód háború senkinek sem tesz jót, még a győzteseknek sem.

A ferihegyi repülőtér állami visszavásárlásáról azt mondta, ilyen magyarországi repülőtérből csak egy van, ami jobb, ha az állam kezében van. Azt mondta, vannak olyan tervek, hogy később katari bereketetőket is bevonnak a francia üzemeltető mellé, de a többségi tulajdon akkor is marad a magyar államnál.

(Telex)

Orbánnak nagyon kellenek a nemzetiek szavazatai, ezért Trianon sebeiről beszélt

Üdv a valóságban Fidesz: törölte a Facebook Orbán Viktor beszédét