Macron vadászrepülőgépeket küld Ukrajnának

Miután a napokban Franciaországba utazott Zelenszkij, hogy megtárgyalják a francia kormányfővel “Ukrajna szükségleteit”, nem sokat teketóriázott Macron, megígérte, hogy vadászrepülőgépeket küld az ukránoknak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este jelentette be, hogy Franciaország Mirage 2000-5 típusú vadászrepülőket fog szállítani Ukrajnának.

Macron a normandiai partraszállás 80. évfordulója alkalmából tartott megemlékezés helyszínén nyilatkozva elmondta: a vadászgépek ukrán pilótáit Franciaországban fogják kiképezni még az idén, és Párizs további 4500 ukrán katona kiképzést is tervezi.

Most – csakúgy mint 80 évvel ezelőtt – megmutathatjuk az egységünk, a szövetségünk és a közös értékeink erejét. Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a mostani együttműködésünkre 80 év múlva győzedelmes küzdelemként tekintsenek majd vissza

– mondta Zelenszkij. A több mint két éve tartó háború kimeneteléről szólva az ukrán elnök azt állította, az utóbbi hetek orosz előretörései ellenére Ukrajna még mindig képes lehet a győzelemre.

Az ukrán elnök kendőzetlenül és pofátlanul uszít Oroszország ellen, mintha legalábbis megismétlődhetne Putyin által a kommunizmus Európában.

Zelenszkij szerint:

Újra európai városok pusztulnak el, falvakat égetnek fel. Európában újra megjelentek a koncentrációs táborok, a deportálások, felütötte fejét a gyűlölet (…) Ma ez a háború Ukrajna ellen zajlik, de holnap más országok is célponttá válhatnak, és már világosan látható, kire irányul ez az agresszió: a balti államokra, Lengyelországra, a Balkánra. Az orosz rezsim nem lát korlátokat maga előtt, és lassan már Európa sem lesz elég neki.

Újra Franciaországba látogat Zelenszkij

Franciaország engedélyezheti különleges erőinek, hogy átlépjék Ukrajna határát

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)