A Maldív-szigetek kitiltotta a zsidókat

A közvélemény ellenzi Izrael Hamász elleni gázai háborúját, ezért a Maldív-szigetek vasárnap kitiltotta az izraeli állampolgárokat az országból, írja a Financial Times. Mohamed Muizzu elnök kormánya arról nem közölt részleteket, hogy a tilalom mikor és hogyan léphet hatályba.

Izrael a bejelentésre reagálva figyelmeztette állampolgárait, hogy ne utazzanak a Maldív-szigetekre, és azt tanácsolta az ott tartózkodóknak, hogy hagyják el az országot.

Az izraeli útlevéllel rendelkezők kitiltása mellett a kormány „döntött arról is, hogy kinevez egy különmegbízottat a palesztin szükségletek felmérésére”, továbbá adománygyűjtő kampányt indítanak a „palesztin testvéreink megsegítésére” az ENSZ palesztin segélyszervezetének (UNRWA) segítségével. „A maldívok szolidárisak Palesztinával” néven országos gyűlést is szerveznek, és tárgyalásokat folytatnak más muszlim nemzetekkel „az izraeli-palesztin konfliktus megoldásának felgyorsítása érdekében”.

Izraelnek az 50 évvel ezelőtti felfüggesztés óta nincsenek diplomáciai kapcsolatai a Maldív-szigetekkel, de az izraeliek az 1990-es évek eleje óta látogathatják a szigetországot, amikor az megszüntette a beutazási tilalmat. A maldív turisztikai minisztérium adatai szerint az idei első negyedévben 528 izraeli látogatott az országba, ami 89 százalékos csökkenés a 2023 első negyedévi 4644-hez képest. Az alig több mint 500 ezer lakosú Maldív-szigetekre évente több mint 1 millió turista érkezik.

(444 nyomán Szent Korona Rádió)