Továbbra is tombol a sovinizmus Romániában

Ismeretlenek piros festékkel lefestették a háromnyelvű helységnévtábla magyar és német feliratát az erdélyi Medgyesen, valamint két másik Szeben megyei településen – erősítette meg az MTI-nek csütörtökön Orosz Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Szeben megyei szervezetének elnöke.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Elmondta: az érdekvédelmi szervezetet szerdán tájékoztatták a rongálásról, az illetékes intézmények alkalmazottai az RMDSZ jelzése nyomán csütörtökön letisztították a festéket.

A kisváros háromnyelvű helységnévtábláján a magyar Medgyes és a német Mediasch neveket piros festékkel áthúzták, míg a román Medias érintetlen maradt.

A közeli Kiskapuson a magyar feliratot, míg a Medgyes és Kiskapus közötti Nagyekemezőn a német feliratot húzták át piros festékkel ismeretlenek.

“Bennünket nagyon megdöbbentett és felháborított az eset, mert Medgyesen elég jó együttélés van a többség és a kisebbségek között” – mondta Orosz Csaba. Hozzátette: nem volt példa hasonlóra, de az utóbbi időben az egykor zömében szászok által lakott településen is felerősödött a magyargyűlölet.

A rongálásra az RMDSZ medgyesi szervezete is hívta fel a figyelmet. “Az ilyen cselekedetek nemcsak a közösségi együttélést zavarják, hanem történelmi és kulturális örökségünket is károsítják. (…) Lépjünk fel együtt a vandalizmus ellen, és őrizzük meg városunk sokszínűségét és történelmét!” – írták a szervezet közösségi oldalán

Orosz Csaba az MTI kérdésére elmondta: a rendőrségen egyelőre nem tettek feljelentést, mivel nem szeretnének óriási botrányt, nehogy még jobban elszabaduljanak az indulatok. Közölte: a városban is indítanak jelölteket szélsőséges román pártok és a békés együttélésről híres többnemzetiségű településen is érzékelni magyarellenes hangokat. “Azt szeretnénk, hogy a békés együttélés továbbra is megmaradjon Medgyesen” – mondta.

Hozzátette: örülnek, hogy az illetékesek gyorsan letisztították a táblákat, és remélik, a polgármesteri hivatal megteszi a szükséges lépéseket. Arra is kitért, hogy gyanújuk szerint az elkövetők nem helyi lakosok lehettek, erre utal az, hogy több települést érintő, összehangolt akcióról van szó.

Román csendőrök tapostak az elkobzott székely zászlón egy bukaresti meccs előtt

(Kuruc nyomán Szent Korona Rádió)