Átszabják a magyar pedagógusképzést – Orbáni diktatúra jön a felsőoktatásban?

Nem, valószínűleg nem valósul meg a címünk második tagmondata, és lehet, hogy kissé clickbaitre is sikeredett, viszont a balliberálisok lényegében ezzel riogatnak. De akkor nézzük meg, hogy áll a magyar pedagógusképzés.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Horthy-korszakban helyesen ismerték fel, hogyha már meg kell valósítani a tömegoktatást (az oktatás ezen formája ellen is van számos érv, de ezektől most tekintsünk el), akkor azt minőségi módon kell csinálni. A Trianonban megnyomorított ország erején felül költött az oktatásra, mely jelszava a kultúrfölény és a magyarság Kárpát-medencében betöltött vezető szerepének (mind intellektuális, mind politikai értelemben) megteremtése volt.

Nos, ebből a kultúrfölényből nem sok maradt a 21. századra. Persze, volt 40 év kommunizmus, de lassan eltelik már annyi év a rendszerváltás óta is, bár mint látjuk, ez a modern liberális rendszer még lehet, hogy a vörösterrornál is rosszabb. És itt kanyarodunk ismételten át az oktatás témájára, hiszen a pedagógusképzésben pont ezen okok miatt is nagy szükség van a radikális átformálásokra. Miért? Mert a kommunizmus évtizedeinek oktatói szépen csendben túlélték a rendszerváltást, és maradtak a helyükön az egyetemeken, és az általuk kinevelt új baloldali generáció foglalja el nyugdíjazásukkor a helyüket.

Az ország legnagyobb pedagógusképző intézményének az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) számít. Mely lényegét tekintve az áltudományok fellegvára. Az oda jelentkező pedagógushallgató megtanulhatja, hogy az LMBTQP mindenek előtt való, a vallásosság már csak múló bigottéria, és aki hagyományos felfogással rendelkezik, azzal nagy gond van. A katolikus meg református egyetemeken persze jobb még a helyzet, de a létrontók mindenhova befészkelték magukat.

A közoktatás színvonaláról pedig valószínűleg nem kell hosszan írnunk… Forráshiány, alacsony minőség, és persze itt is jelen vannak mind a vörösök, mind a szivárványosok.

Ezen hangulatban készül a kormány a pedagógusképzés ideológiai, strukturális átalakítására, melyre égető szükség van. Csak nehogy megint összefideszezzék, és legyen egy használhatatlan rendszer, mint amit a gyermekvédelmi törvény kapcsán is tapasztalunk.

A baloldali Szabad Vonalzón kezdtek el azzal riogatni, hogy a kormány végleg rátelepszik a pedagógusképzésre, valamint teljes kiakadás kíséri a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pedagógusképzésbe való bekapcsolódását. Úgy látszik, hogy végre a kormány rájött, hogy fontos a pedagógusok képzése, valamint az oktatás megreformálása Magyarország fennmaradásának érdekében. Orbán Balázs fideszes országgyűlési képviselő példának okáért arról értekezett, hogy: “Ha az oktatást a progresszív politikai ideológiák martalékává tesszük, szükségképpen összeomlik. Konzervatív oktatáspolitikai fordulatra van szükség.”

A balliberálisok egyik fő érve az NKE csatlakozása ellen a pedagógusképzésben, hogy számos egyetem már most is képez pedagógusokat, azokat kéne pénzzel ellátni: “Hogy miért nem költik ezt a pénzt az országban működő pedagógusképző intézményekre, miért lesz szükség egy kormányzati pedagógusképzésre, arra nincs válasz.”  Mi azonban megjegyezzük, hogy ahogyan fentebb is láttuk, hogy például az ELTE-n inkább be kéne tiltani, nem pénzt ölni a balliberális agymosásba.

A reform keretében a a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mostantól alaptevékenységként vesz majd részt a pedagógusok képzésében és továbbképzésében, tudjuk, Orbán Balázs nyilatkozatából, hogy a kormány szerint a pedagógusnak a katona és a rendőr mellett logikusan ott a helye, az NKE-n – írja a Vonalzó.

Az NKE-n induló programokra kifejezetten sok pénz fog jutni, valamint könnyítéseket is kaptak, például nem kell követniük a tanárképzésre vonatkozó jogszabályokat, nem kell akkreditáltatniuk a képzéseiket – ezt az új, csak erre a célra megírt jogszabály lehetővé teszi számukra. Indíthatnak szakokat, amiket az oktatási hivatal automatikusan nyilvántartásba vesz – három évük van rá, hogy az akkreditációs bizottságtól beszerezzék a szakvéleményt. Kapnak gyakorlóiskolai hálózatot is, az állam bérházakat sajátít ki nekik, a tanárképzéseikben pedig lehet majd oktatni tudományos fokozat nélkül. Ezeket az engedményeket lehet jól is felhasználni, megfelelő ellenőrzés és irányítás mellett, amit az NKE-től jellegéből fakadóan elvárhatunk.

Mindeközben egy másik pedagógusképzési modell is bevezetődik az országban: állítólag már szeptembertől indul az egri, a nyíregyházi és a debreceni egyetemen. Mellyel kapcsolatban ismételten megjegyzik a balliberálisok, hogy “Nagy kár, hogy az ezekben a pilotprojektben részt vevő intézményekbe felvételt nyert diákok valószínűleg nem egy kísérleti belügyi-ideológiai pedagógusképzésre jelentkeztek.” Általában akik az ELTE-re vagy a többi liberális egyetemre jelentkeznek, ők sem ideológiai átképzést szeretnének, hanem valós tudással gazdagodni. Ebből is jól kitűnik, hogy a legtöbb reformkísérletnél, azoknak letesztelése előtt pontosan azért vetik el őket a baloldaliak, mert rettegnek tőle, hogy kicsúszik a kezükből az irányítás, ideológiai képzés.

Hogy mi lesz, beválik-e a Fidesz új terve, azt nehéz megmondani, főleg a részletek ismerete nélkül. Normális tanárok nélkül nincs jövője az országnak, ugyanakkor pengeélen táncol az, aki a jelenlegi katasztrofális rendszerből valami jót akar kihozni, jól akarja átalakítani. Kétségtelen, hogy a balliberálisoktól el kell ragadni a közoktatást, ugyanakkor félő, hogy csak egy melegkonzervatív fordulatot láthatunk majd, aminek keretében valódi eredményekkel kecsegtető, radikális lépésekkel nem találkozhatunk. Várjuk a valódi konzervatív fordulatot, de reméljük, hogy nem csak a progresszív liberális szemléletből csinálnak egy klasszikus liberális szemléletet.

HVIM: Állami iskolában egy Pride-szervező, LMBTQP-lobbista!

(Szent Korona Rádió)