Hisztiznek a buzeránsok, mert nem az LMBTQP véleménydiktatúrája alapján cenzúráz az X

Az X (korábbi nevén Twitter) a lehető legrosszabb választás az LMBTQP emberek számára az összes közösségimédia-platform közül. Erre a következtetésre jutott a GLAAD legújabb tanulmánya.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az LMBTQP civil szervezet összehasonlította a platformokat és létrehozott egy biztonságossági indexet az LMBTQP közösség szempontjából. Mindegyik platform elbukott rajta, a többség 60% alatt teljesített, egyedül a TikTok kapott 67%-ot, ahol valamelyest behódoltak a deviánsok által kihirdetett diszkriminációellenes szabályokon és az adatvédelmen. Az X csupán 48%-ot ért el a kiértékelésen.

„A közösségi médiavállalatok vezetői nem teljesítik a biztonságos termékek előállításával kapcsolatos felelősségüket. Amikor a LMBTQ-ellenes gyűlöletről és dezinformációról van szó, az ágazat veszélyes mértékben elmulasztja a jelenlegi irányelvek betartatását” – írta a GLAAD vezérigazgatója, Sarah Kate Ellis.

Az elemzett közösségi oldalak közé tartozik a TikTok, a Facebook, a YouTube, az Instagram, a Threads és az X (Twitter). Más közösségimédia-oldalakat nem vontak be a tanulmányba, és az elemzés többnyire csak a belső vállalati vezetésre és magukra a platformokra vonatkozó irányelvekre korlátozódott.

A jelentés hangsúlyozza, hogy az elemzett oldalak szerintük nem védik meg LMBTQP felhasználóikat, és gyakran elárasztja őket a gyűlöletkeltő retorika. Ez különösen igaz az X-re. Hogymiben nyilvánul ez szerintük meg? Például kitérnek arra, hogy a legtöbb platform nem rendelkezik megfelelő szabályokkal a deadnaming (amikor a transznemű embereket korábbi nevükön szólítják) és a téves nemi identitásra való hivatkozás ellen.

Miközben a Metához tartozó platformok teljes mértékben a deviánsok védelmére kelnek, igazán groteszk az ilyen jelentéseket olvasni.

Ezt legalább nem írtuk alá! LMBTQP többletjogokról szóló nyilatkozatot adott ki az EU

(Humen nyomán Szent Korona Rádió)