A NATO bejelentette, hogy szövetségre lép az LMBTQ-emberekkel

A NATO ki fog állni az LMBTQP-emberek jogaiért – jelentette ki pénteken Jens Stoltenberg főtitkár.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Több száz nyugati köztisztviselő, intézmény és szervezet között volt, akik nyilatkozatot tettek a homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni nemzetközi nap (IDAHOBIT) megerősítésére.

„A NATO azért létezik, hogy megvédjen 32 nemzetet, és népeink jogát arra, hogy szabadon és békében éljenek” – tette közzé Stoltenberg az X-en, korábban Twitteren.

„A homofóbia, bifóbia és transzfóbia elleni nemzetközi napon és minden nap: minden szeretet egyenlő. Az LMBTQ+ emberek tiszteletet és méltóságot érdemelnek, és büszke vagyok arra, hogy a szövetségesüknek mondhatom magam„.”

A Stoltenberg posztjaira érkezett reakciók túlnyomó többsége azonban negatív volt.

„És a kölcsönös védelmi katonai szövetség és bizonyos kisebbségek jogai közötti kapcsolat…?” – tette fel a kérdést egy X felhasználó. Mások a NATO Jugoszlávia (1999) és Líbia (2011) elleni támadó háborúit hozták fel, valamint azt, hogy 20 évig Afganisztánban segített az USA-nak abban, hogy „a tálibokat tálibokkal helyettesítse”.

„Most egy kicsit még jobban támogatom Oroszországot” – olvasható egy másik válaszban, míg valaki más azt találgatta, hogy az oroszoknak valahogy sikerült-e feltörniük Stoltenberg fiókját.

Egy másik közösségi média felhasználó „pinkwashing háborús bűnökkel és háborúskodással” vádolta meg, egy olyan kifejezést használva, amely olyan személyeket vagy szervezeteket jellemez, akik felkarolják az LMBTQP napirendet, hogy eltereljék a figyelmet a bűneikről.

Az IDAHOBIT-ot 2004-ben egy francia meleg aktivista találta ki. Olyan szervezetek, mint a Nemzetközi Leszbikus, Meleg, Biszexuális, Transznemű és Interszexuális Szövetség (ILGA), a Nemzetközi Meleg és Leszbikus Emberi Jogi Bizottság (IGLHRC), az LMBT Zsidók Világkongresszusa és az Afrikai Leszbikusok Koalíciója támogatták a projektet, ami 2005-ben az első ünnepséghez vezetett.

Május 17-ét választották a dátumnak, annak emlékére, hogy a WHO 1990-ben törölte a homoszexualitást a betegségek nemzetközi osztályozásából.

Az elnevezés 2009-ben kiegészült a „transzfóbiával”, majd 2015-ben a „bifóbiával”, így a betűszó a jelenlegi formáját kapta.

Válaszcsapás: Hazánkban vonul fel a NATO?

Szijjártó figyelmeztetett: A NATO százmilliárd dollárt akar küldeni Ukrajnának

(Orosz Hírek nyomán Szent Korona Rádió)