A Fidesz a visszalépés számait méri a fővárosban?

Úgy tűnik felmérést végez a kormánypárt a fővárosban a visszalépés esélyei kapcsán. A napokban ugyanis Budapesten új telefonos közvélemény-kutatás indult, amely a főpolgármester-választás esélyeit méri, különös tekintettel Karácsony Gergely helyzetére. A kutatás figyelembe veszi, hogyan változnának az esélyek, ha Szentkirályi Alexandra vagy Vitézy Dávid visszalépne. A felmérés az Amarone Kft.-hez köthető, és széleskörűen vizsgálja a választói preferenciákat és politikai irányultságokat.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy új telefonos közvélemény-kutatás indult Budapesten, amely a közelgő önkormányzati választásokra fókuszál. A kutatás különösen Karácsony Gergely esélyeit vizsgálja, ha a főpolgármester-jelöltek mezőnyéből visszalépne Szentkirályi Alexandra vagy Vitézy Dávid.

A kutatást az Amarone Kft.-hez köthető Telefonos Panel végzi. Az egyik olvasó által a hvg.hu-hoz eljuttatott hangfelvétel szerint, bár Szentkirályi és Vitézy korábbi nyilatkozataik alapján nem tervezik a visszalépést, a kutatás ezekkel az opciókkal is számol. Az Amarone Kft. korábban is végzett hasonló kutatásokat, például a kegyelembotrány kapcsán Novák Katalin államfő lemondásának szükségességét monitorozták, valamint áprilisban Magyar Péter népszerűségét vizsgálták.

A mostani, tízperces beszélgetés fókuszában a június 9-i önkormányzati választás és a budapesti főpolgármester-jelöltek álltak. Karácsony Gergely korábban már utalt arra, hogy a Fidesz mérlegeli Szentkirályi visszaléptetését Vitézy javára, bár ezt Szentkirályi Alexandra tagadta.

A Telefonos Panel kutatása a főpolgármesteri versenyben részt vevő mind a négy jelölt esélyeit méri. Az első kérdésben a válaszadóknak azt kellett megjelölniük, kit látnának szívesen főpolgármesterként: Karácsony Gergelyt, Vitézy Dávidot, Szentkirályi Alexandrát vagy Grundtner Andást. Ezen kívül külön kérdést tettek fel arról, hogy Karácsony Gergely és Vitézy Dávid, illetve Karácsony Gergely és Szentkirályi Alexandra közül kire szavaznának.

A Republikon Intézet legfrissebb felmérése szerint Karácsony Gergely vezet 40 százalékkal a biztos pártválasztók körében, őt követi Szentkirályi Alexandra 30 százalékkal, Vitézy Dávid 25 százalékkal, míg Grundtner Andás 3 százalékkal áll.

Más közvélemény-kutatók is vizsgálták már a lehetséges visszalépések hatásait. A Publicus Intézet adatai szerint Szentkirályi visszalépése növelné ugyan Vitézy támogatottságát, de Karácsony táborát is erősítené. Karácsony még jobban járna, ha Vitézy lépne vissza Szentkirályi javára, mivel így az előnye még nagyobbra nőne.

A Telefonos Panel kutatása a szavazói fegyelmezettséget és politikai irányultságot is vizsgálta. Kérdések között szerepelt, hogy a válaszadó mennyire szokott rendszeresen szavazni, és hová sorolná magát politikailag (következetesen baloldali, baloldali, inkább középen áll, jobboldali, következetes jobboldali).

Általános elégedettségi kérdések mellett megkérdezték azt is, hogy a válaszadó szerint Budapesten jó vagy rossz irányba mennek-e a dolgok, és mi a legnagyobb probléma, ami az itt élőket aggasztja.

A válaszadóknak Orbán Viktor, Magyar Péter és a három legnépszerűbb főpolgármester-jelölt értékelésére is lehetőségük volt. A kutatás külön felmérte, hogy a fővárosi közgyűlés tagjainak választásakor kinek a listájára szavaznának a válaszadók a tisztán listás választási rendszer alapján: Fidesz, DK-MSZP-Párbeszéd, Momentum, Vitézy Dávid és az LMP, Mi Hazánk, Kétfarkú Kutya Párt.

A főpolgármester-választással kapcsolatban meg kellett jelölniük, hogy két lehetőség közül melyik fontosabb számukra: “meg kell akadályozni, hogy a korrupt Orbán-kormány átvegye a hatalmat Budapest felett” vagy “Budapesten változás kell, új, független szakmai vezetés, se Orbán, se Gyurcsány.”

Kérdésként elhangzott, hogy “Karácsony Gergely elég jól teljesített ahhoz, hogy megérdemelje az újraválasztást, vagy itt az ideje a változásnak és új embernek?” Ezen kívül a válaszadók véleményét kérték a Lánchíd-ügyről is, így fogalmazva: “A Lánchíd felújítására szánt pénzből több, mint egymilliárd forint eltűnt, vélhetően korrupciós céllal, készpénzben felvették.”

Érdekes része volt a közvélemény-kutatásnak az a kérdéssor, ahol a legnépszerűbb három főpolgármester-jelölthöz – Karácsony Gergelyhez, Vitézy Dávidhoz vagy Szentkirályi Alexandrához – kellett társítani több jellemző vonást vagy értékítéletet, például: “gyenge kezű, bizonytalan,” “közel áll Orbán Viktorhoz és Orbán politikájához,” “harcolna a budapestiekért,” “fiatalos, lendületes,” “közel áll Gyurcsány Ferenchez,” “mentes a pártpolitikától,” és “szakmai, hozzáértő, felkészült vezető lenne.”

Végül arra is rákérdeztek, hogy a válaszadó szerint a Fővárosi Önkormányzat jelenleg pénzügyi-gazdasági értelemben milyen helyzetben van: csődben van, csődközeli helyzetben van, vagy kifejezetten jól áll? Az utolsó kérdés pedig az volt, hogy egyetértenek-e azzal, hogy “ki kellene tiltani a 10 évnél idősebb járműveket Budapest belső részéből, a Hungária körút által körülhatárolt területről.”

Kijöttek a közvéleménykutatások legfrissebb adatai

(Index nyomán Szent Korona Rádió)