Tényleg elfoghatják Netanjahut, ha kiadja a hágai bíróság az elfogatóparancsot?

Németország őrizetbe veszi Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, ha a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot ad ki ellene – közölte szerdán egy német kormányszóvivő.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Úságírók kérdésére, hogy Németország végrehajtaná-e a Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsát Netanjahu és Joáv Gallant izraeli védelmi miniszter ellen, Steffen Hebestreit, Olaf Scholz német kancellár szóvivője azt mondta:

„Természetesen. Igen, betartjuk a törvényt”.

Ha a hágai bíróság zöld utat ad az elfogatóparancsoknak, az „példátlan antiszemita gyűlölet-bűncselekménynek” minősülne – siránkozott a véreskezű Netanjahu, miután az első hírek Karim Khan főügyész szándékairól napvilágot láttak.

Az NBB ügyészének bejelentését követően Németország kijelentette, hogy tiszteletben tartja a hágai bíróság függetlenségét. „A Nemzetközi Büntetőbíróság a nemzetközi közösség alapvető vívmánya, amelyet Németország mindig is támogatott. Németország ugyanúgy tiszteletben tartja függetlenségét és az eljárás lefolytatását, mint minden más nemzetközi bíróság esetében” – közölte a berlini Szövetségi Külügyminisztérium.

Németország ugyanakkor megjegyezte, kicsit szépítve a zsidók felé, hogy

„a Hamász vezetése és a két izraeli tisztségviselő ellen benyújtott egyidejű elfogatóparancs-kérelmek az egyenértékűség téves feltételezéséhez vezettek”.

Netanjahunak nem tetszik, hogy háborús bűnök miatt nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene

(Neokohn nyomán Szent Korona Rádió)