Igenis létezik a Négyszögletű Kerek Erdő – egy takaros tolna megyei falu mellett leltek rá a kirándulók

A Turista Magazin munkatársai rábukkantak Tolna vármegye legszebb fekvésű falujára, Kisszékelyre, ahol Lázár Ervin Négyszögletű Kerek Erdője nem csak mese, hanem valóság. Már ha valaki úgy éli meg. És nincs is nagyon elbújva. Ott van az ezernyi tündéri tolnai völgyhajlat egyikében. Tessék csak megkeresni!

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Magazin cikkét a különleges helyről változtatás nélkül közöljük:

Kevés olyan hely van a világon, ami elhozza az ember lelkébe a csendet. Kisszékely és egyedülálló tájéka megadja ezt. A bájos zsákfalu, Simontornya közelében, a Tolnai-Hegyhát három tóval körbevett dimbes-dombos vidékén, két természetes erdőtömb közötti hangulatos völgyben fekszik.

Nem csoda, hogy egy online szavazáson az ország 4. legszebb és Tolna vármegye legszebb fekvésű településévé választották. Mindjárt, ahogy a 61-es főúton beérünk a faluba, egy festői tóhoz érkezünk, ami mellett nem is tudunk csakúgy elmenni. Megállunk a partján egy kis sétára.

A Csádés-tavat a Kisszékelyi-patak felduzzasztásával hozták létre.

Nevét a csádéról, a tónál előforduló két sásfajról kapta.

Az aratáskor egykoron használt csádékötél készítéséhez mind a két, itt fellelhető vízi növényt, a mocsári és a parti sást is felhasználták. Ma horgásztóként funkcionál, amelyet a helyi horgászegyesület működtet. A partján stégek sorakoznak, közelükben padok és asztalok. A tavon rendszeresen úszkálnak kacsák, hangosan brekegnek a békák, és madarak füttye hinti be a tájat, így elég idilli tud lenni itt a hangulat.

A tó faluval áttelenes oldalán meredek domboldal emelkedik, amelyen elegyes lombos erdő él, a nyári melegben hűs árnyat nyújtva a horgászathoz. Az erdőben, a stégek fölött ösvény vezet, ezen lehet megközelíteni a tópart távolabbi szakaszát. Mi azonban nemsokára továbbállunk, mert vár minket látogatásunk fő célpontja: a Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény. Ám addig is, amíg az indító táblához érünk, szétnézünk a falu főutcáján.

Bájos falu a völgyben

Kisszékely arculatát főként a 20. század elején épült hagyományos falusias parasztházak határozzák meg. Ezek tömésfalas, gangos épületek az utcafronton két ablakkal. A tornác utca felőli végén nyíló ajtót, melyhez nem is csatlakozott lépcső, bizony nem mindennapi használatra szánták, ez volt a lélekajtó, ahol a koporsót vitték ki. A lakóházhoz hátul pajta csatlakozik. A településhez közel valaha szőlőt termesztettek, erről árulkodnak a présházak, ami szinte minden hagyományos kisszékelyi háznál ma is megtalálható.

Kisszékely

Az írásos források szerint Kisszékelynek a története az 1300-as évek elejére nyúlik vissza. Először Parasztszékely néven találhatunk elnevezést a falura vonatkozóan. Majd az 1600-as évek végéről került elő olyan írásos feljegyzés, amelyben már Kisszékely néven említik. A falu lakossága a török idők elmúltával az 1700-as évektől kezdett el növekedni. Az 1800-as évek végére kb. elérte az 1500 főt. A II. világháború után azonban elkezdett folyamatosan csökkeni, és ma a falu lélekszáma 300 fő körül mozog.

A Négyszögletű Kerek Erdő tanösvény valójában egy 11 km-es hosszúságú túraútvonal 22 állomással, ismertető táblákkal, amelynek 4 kisebb körútja van.

Mind a négy körtúra a község központjából, a régi iskola épülete mellől indul.

Kevesen tudják, de Kisszékely büszkélkedhet az első általános iskolával Tolna megyében. Jelenleg az épületben iskola-, illetve helytörténeti kiállítás van. (Látogatható előzetes bejelentkezéssel, tel.: 06-74/403-650.) Az elemi iskola 1701-ben alakult, és egészen az 1970-es évekig működött.

Mikkamakka, Dömdödöm meg többiek a Négyszögletű Kerek Erdőből

A tanösvény nevét Lázár Ervin ismert meséjéről kapta, mivel a 90-es évek közepétől az író egyik kedvelt tartózkodási helye volt Kisszékely, ahol parasztházában sok időt töltött, és a környék erdős, mezőkkel tarkított útjain gyakran megfordult. Rá emlékezve adta a helyi kulturális egyesület a tanösvénynek a Négyszögletű Kerek Erdő nevet.

Hatalmas előnye a túraösvényeknek, amellett, hogy változatos útvonalon – vadregényes erdőkben, patak mentén, dombok hátán, réteken, löszmélyutakon, még egy régi temetőn is – vezet végig, a szakaszok külön-külön lejárhatók, de klasszul egybe is fűzhetők.

Igazán remek családi kirándulások kerekíthetők ki belőle.

A táblák mellett lévő facölöpökön pedig QR-kód segítségével kiegészül a kaland, mert még több érdekességet tudhatunk meg Kisszékely természeti és kulturális értékeiről.

A zöld színnel jelölt Berkenye körút a maga 3,2 kilométerével, amilyen rövid, olyan emlékezetes. A falu kis strandja melletti úton térünk be az erdőbe, ahol a Kisszékelyi-patak minihídján átmegyünk, és a Nagyszékelyi-erdőben egy folyamatos emelkedővel felérünk a Dukai-hegy gerincére, ahol meg is látjuk a kilátótornyot. A kilátó a tengerszint felett 200 méterrel fekszik, és a teraszáról parádés körpanoráma nyílik a völgyben fekvő Kisszékelyre és a Tolnai-Hegyhát lankáira.

Észak felé tekintve szépen kirajzolódik a Bab-aszó-hegy szőlő-, gyümölcsös területe. Innen figyelhető meg jól a mozaikos tájhasználat. Lenn a falu patakvölgyében a rétek, a patak fölötti lejtőkön gyümölcsösök, majd pedig a gyümölcsösök fölötti síkabb területeken, a dombok tetején a szántók láthatók.

Azokon túl pedig a végeláthatatlan erdőségen nyugszik meg a tekintet.

Nyugat és délnyugat felé a kilátást a Dobos gerince zárja, déli irányban telefon-adótorony magasodik. Kelet felé a Szarka-hegy szőlői sorakoznak, távolabb a Szilashát mutatja magát, a látóhatár szélén a Tengelici-homokvidék nyújtózik.

A toronytól széles szekérúton folytatjuk az utunk, majd erdős pusztai tölgyesek tisztásán vágunk át, utána idilli magas füvű, vadvirágokkal, lepkékkel teli mezőkön sétálunk. Olyan akár a Négyszögletű Kerek Erdő rétje, amely akkora volt, „hogy egyik végéről éppen hogy csak látni lehetett a másikat. Alig-alig. Nem beszélve a másik végéről. Mert onnan meg az egyiket lehetett alig-alig látni. Szóval jókora rét volt.”

Galagonya körút ódon síremlékekkel

A Kovászó meseszép rétjén ereszkedünk le a faluba, és a Petőfi utcán érünk el a temetőig, ahol áttérhetünk a piros jelzésű Galagonya körútra. A mindössze 2,7 km-es útvonal nagyrészt az Ótemető mellett halad el. De mielőtt nekivágnák az erdős résznek, érdemes egy rövid kitérőt tenni Kisszékely 800 éves Árpád-kori templomának emlékhelyére, amely egy erdősült domboldalon található. Az emlékhelyet és a romkertet példás összefogással, önerőből hozták létre helyi civilek, a község önkormányzata és a Kisszékelyi Kulturális Egyesület tagjai.

Az emlékhelytől visszatérve egy különleges löszmélyúton emelkedünk a Szarka-hegy szép kilátást nyújtó gerincére.

Azért különleges ez az út, mert jobb és bal oldalon egyaránt régi sírkövek, keresztek merednek ki a füves területekről.

Egészen egyedi hangulattal bír, ahogy a burjánzó zöld keveredik a színes vadvirágokkal és az ódon, régi, akár 19. századi sírhantokkal. A Szarka-hegyről a magasles után balra fordulva egy homokos talajú, lejtős szekérúton ereszkedünk le a völgybe, és a Kisszékelyi-patakot keresztezve kiérünk a falu főútjára.

Innen folytathatjuk a tanösvényt a sárga jelzésű Vadkörte körúton (4,4 km), amely a hangulatos Zrínyi utcán visz el a Kisszékelyi-erdőig, ahol találkozik a jobbról érkező piros kereszt jelű úttal, és az utolsó, a 22. tanösvényállomásnál élesen balra fordulva kapaszkodik fel egy dombhátra, és becsatlakozik a kék jelzésű Kökény körútba (3,6 km). Ez az utolsó körtúra – ami persze lehet a kezdet is a tanösvényen – szintén a falu központjából, a régi iskola épülete elől indul. Egy lépcsősoron kell felmennünk a kis magaslaton álló Szent György-templomhoz, ahonnan jobbra felfelé, először a Kiss utcán, majd egy impozáns löszmélyúton haladunk.

A Kiss utcában találjuk Lázár Ervin egykori nyaralóját, amelynek falán tábla emlékeztet az íróra.

Innen az út felkapaszkodik a Kisszékelyi-erdő széléig, majd bejárja a település északi határait, és erdőn-mezőn át ereszkedik vissza a falu főútjára.

 

A tanösvény és a négy körtúra mindenkinek bátran ajánlható, akár egyhuzamba járja le, akár külön-külön, sőt gyerekekkel még inkább, mert van itt minden, ami egy kisebb és nagyobb gyerek fantáziáját megfogja. Kilátópontok pompás panorámával, patak, tóparti idill, tágas mezők, virágos rétek, amik piknikezésre csábítanak, löszmélyutak, erdők hatalmas tölgyekkel, fenyvesekkel. És ha egy kicsit jobban figyelünk, egy-egy tisztáson vagy bokor mögött, talán fel is bukkannak a Négyszögletű Kerek Erdő titokzatos lakói: Mikkamakka a piros inges, farmer nadrágos macskaforma kis figura, Bruckner Szigfrid, a nyugalmazott cirkuszi oroszlán, Ló Szerafin, a kék paripa, Aromo, a fékezhetetlen agyvelejű nyúl, Vacskamati, Nagy Zoárd, a lépkedő fenyőfa, Szörnyeteg Lajos meg Dömdödöm, akiről mindenki tudja, csak annyit tud mondani, dömdödöm. Kell-e ennél több? Ha Dömdödömöt kérdeznék, a válasz alighanem egy döm lenne, és ezzel én különösebben nem is tudnék vitatkozni.

A 61. sz. főútról 7 km hosszú, kis forgalmú bekötőút vezet Kisszékelybe. Vonattal a Budapest–Dombóvár–Pécs-vasútvonalon Simontornyáig lehet eljutni, onnan pedig autóbusszal a községig. Aki túrázva szeretne érkezni, az a „Tolnai Piros” turistaúton érheti el Kisszékelyt, amely áthalad a településen.

(A cikkben megjelent képek forrása a Turista Magazin honlapja.)

(Turista Magazin nyomán Szent Korona Rádió)