Mi a célja az oroszoknak a harkovi fronttal?

Egyértelmű, hogy az ukrán erők határtól való eltolása, illetve Harkov városának megközelítése, hogy a csöves tüzérség lőtávolságába kerüljön.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A belgorodi orosz térséget napi szinten éri támadás az ukránok részéről: dróncsapások, rakéták stb. csapódnak be,  de kisebb betöréseket is végrehajtottak a határ túloldaláról. Várható volt, hogy az oroszok kezdenek a helyzettel valamit, leginkább azt, hogy kialakítanak egy ütközőzónát, arrébb tolják az ukrán hadsereget a határtól. Ennek lehetünk most szemtanúi, amikor újabb frontot nyitva, megindultak Harkov felé az oroszok, és több kisebb települést elfoglaltak.

A héten jelentősen kiéleződött a helyzet Harkiv térségében, az Oroszországi Föderációval közös határ mentén. A helyzet nehéz, de az ukrán erők mindent megtesznek a védelmi vonalak és hadállások megtartása érdekében” – írta Szirszkij Telegram-oldalán. Elismerte, hogy az orosz csapatok egyes frontszakaszokon „részeredményeket” értek el.

Ukrán és orosz katonai megfigyelők, de más szakértők is abból indulnak ki, hogy a támadás egyelőre nem Harkov városát célozza. A washingtoni hadtudományi intézet (ISW – Institute for the Study of War) szakemberei

„KORLÁTOZOTT MŰVELETI CÉLOKRÓL” ÍRTAK, AMELYEK KERETÉBEN A TÁMADÁSOKKAL AZ UKRÁN ERŐKET VISSZASZORÍTJÁK A HATÁRTÓL, EZZEL AZ OROSZ TÜZÉRSÉG LŐTÁVOLSÁGÁBA HOZVA A VÁROST.

Márciusban – arra a kérdésre, hogy az orosz erőknek esetleg el kell-e foglalniuk a harkovi régiót – Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy az orosz területet csak úgy lehet biztosítani az ukrán csapásoktól, ha létrehoznak egy ütközőzónát, amely az orosz területeket az ukrán erők lőtávolságán kívülre helyezi.

(Szent Korona Rádió)

Áttörtek az oroszok Harkov irányába