Izrael az elmúlt hónapok legsúlyosabb bombázását hajtja végre

Ismét intenzív légicsapásokról és szárazföldi támadásokról érkeztek jelentések Rafahból és Gáza északi részéből. Tovább folytatódik a népirtás, a Rafahba menekült civil tömegek gyilkolása.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az izraeli hadsereg újabb támadási hullámot indított a Gázai övezetben, amelynek intenzitása megközelíti az ostromlott palesztin enklávé elleni hét hónapos háború csúcspontját.

A hétvégén és hétfőn súlyos légicsapásokról számoltak be az övezetben, a péntek óta tartó támadásokban legalább 180 palesztin meghalt és több tucatnyi megsebesült – közölte a palesztin egészségügyi minisztérium.

A támadások egybeestek a Gáza északi részén fekvő dzsabáliai menekülttáborban, a Gázaváros Zeitún negyedében és Rafah keleti részén végrehajtott támadásokkal.

A szárazföldi előrenyomulások a Hamász és más palesztin csoportok heves ellenállásába ütköztek, a hétvégén legalább öt izraeli katona meghalt – közölte az izraeli hadsereg.

További 68-an megsebesültek az elmúlt 48 órában, köztük Yogev Bar Sheshet dandártábornok, a védelmi létesítmény számvevőjének helyettese; ő a háborúban eddig megsebesült legmagasabb rangú izraeli tiszt.

A heves bombázások miatt több tízezer ember kényszerült ideiglenesen elhagyni otthonát Dzsabáliában és Zeitúnban.

Az ENSZ becslései szerint Rafahból a múlt hét óta közel 360 ezren menekültek el.

“A bombázások, ágyúzások és lövések rémisztő hangjai közepette váltunk el” – mondta Diyaa Maliha, egy dzsabaliai taxisofőr. “Senkinek sem kívánom a kitelepítés borzalmainak megtapasztalását” – nyilatkozta a Middle East Eye-nak. Mivel október óta már ötször voltak kitelepítve, Maliha elmondta, hogy ő és családja először nem akarták újra elhagyni az otthonukat. A heves bombázások azonban nem hagytak számukra más lehetőséget.

“A dzsabáliai tábor lakói figyelemre méltó kitartásról és türelemről tesznek tanúbizonyságot, néhány család a veszélyek ellenére még mindig ragaszkodik az otthonához” – mondta.

“Megpróbáltam ellenőrizni a házunkat, de egy quadkopter lőtt rám, ami menekülésre kényszerített. Hónapok óta állandó bizonytalanságban élünk, állandóan mozgásban vagyunk.”

A Dzsabáliából és Zeitúnból elmenekült emberek többsége Gáza város nyugati részére érkezett, egy olyan területre, ahol a hónapok óta tartó izraeli támadások után nincs alapvető infrastruktúra. Maher Habboush elmondta, hogy az emberek folyamatosan érkeznek Gáza nyugati részére, de az alapvető szükségletekért küzdenek.

“Az emberek elhagyják otthonaikat, és semmit sem visznek magukkal, így újra és újra az alapvető szükségletek után kutatnak” – mondta Habboush. “Néhányan az al-Shifa kórházban kerestek menedéket, de az már nem létezik [miután Izrael lerombolta] – tette hozzá. “A családok az iskolákban keresnek menedéket, de azok is túlzsúfoltak”.

‘A háború első napjai’

A palesztin polgári védelem szerint a bombázás “a háború első napjaira” emlékeztetett, de sokkal pusztítóbb volt.

Azt mondták, hogy ez annak köszönhető, hogy az orvosi szolgáltatások és a sürgősségi ellátás kimerült a hónapok óta tartó izraeli célzott támadások után.

“Elvesztettük képességeink 80 százalékát” – áll a polgári védelem közleményében. “A legénységünk számára nagyon nehézzé vált a sebesültek mentése és a mártírok kimentése”.

A mentőszolgálat munkatársai elmondták, hogy az elmúlt napokban izraeli drónok lőtték őket Rafahban és Gáza északi részén, megakadályozva őket munkájuk elvégzésében.

Közben az izraeli hadsereg palesztin tisztviselők szerint hetedik napja akadályozza a segélyek bejutását a rafahi és a Kerem Shalom átkelőkön keresztül.

1,5 millió palesztin menekült a 64 négyzetkilométer nagyságú Rafahba

A két átkelőhely lezárása riadalmat keltett a segélyszervezetek munkatársai körében, mivel katasztrofális következményekkel járhat a Gázai övezet 2,2 millió lakosára nézve, akiket az éhínség fenyeget.

Az ENSZ segélyszervezetei a múlt héten arra figyelmeztettek, hogy a segélyezési műveletek napokon belül leállhatnak az élelmiszer- és üzemanyagkészletek fogyatkozása miatt.

Hétfőn a palesztin egészségügyi minisztérium azt mondta, hogy az egészségügyi rendszer “órákon belül” összeomlik az üzemanyaghiány miatt.

“A korlátozott humanitárius hozzáférés élet-halál kérdése a Gázai övezetben élő emberek számára, akik már így is szenvednek a könyörtelen bombázások és az élelmiszerhiány közepette” – közölte hétfőn az Unrwa, az ENSZ palesztin menekülteket segítő ügynöksége az X-en.

“Azonnal és sürgősen biztonságos átjárásra van szükségünk a humanitárius segélyek és a dolgozók számára”.

Súlyos harcok

A legsúlyosabb légicsapások némelyike a Gáza várostól északra fekvő, sűrűn lakott Dzsabalia menekülttábort célozta.

A dzsabáliai tábor a legnagyobb az ostromlott Gázai övezet nyolc menekülttábora közül, ahol több mint 116 000 ember él, akiket hivatalosan az Unrwa nyilvántartásba vett. A táborban tartózkodók tényleges száma valószínűleg jóval magasabb.

A tábort 1948-ban hozták létre a Nakba – magyarul “katasztrófa” – után, amikor 750 000 palesztint űztek el otthonaikból, hogy előkészítsék Izrael állam megalakulását.

A dzsabáliai tábor az 1987-es első palesztin intifáda szülőhelye is, és régóta a palesztin ellenállás fellegvára.

“Gyermekkori emlékeimet beszennyezte az izraeli megszállás jelenléte. Amikor 2004-ben megszállták Dzsabáliát, még gyerek voltam, de rettegtem” – mondta a 29 éves Maliha az MEE-nek.

A háború korábbi szakaszában a tábor könyörtelen izraeli szárazföldi és légi támadásoknak volt kitéve.

Egy október 31-i izraeli légitámadásban legalább 100 palesztin meghalt és több százan megsebesültek.

A dzsabáliai menekülttábor szíve azonban azon kevés területek egyike maradt, ahová nem hatoltak be izraeli tankok a Gáza északi részén novemberben és decemberben végrehajtott invázió során.

Ez főként a Hamász és más ott jelen lévő palesztin csoportok heves ellenállásának volt köszönhető. A hétvégén a Hamász közölte, hogy súlyos összecsapásokba keveredett az izraeli csapatokkal, halálos csapdákba csalva a csapatokat, aknagránátokat lőttek ki, és legalább 10 tankot és páncélozott járművet találtak el naponta.

Hasonló heves harcokról, amelyek hétfőn is folytatódtak, a Zeitoun negyedből és Rafah keleti részéből is beszámoltak.

A Hamász emellett rakétákat lőtt ki izraeli városokra, köztük Szderótra, Aszkelonra, Beersebára és a Gáza melletti területekre, az elmúlt hónapok óta a legnagyobb arányban.

Az izraeli hadsereg csütörtökön közölte, hogy “célzott rajtaütéseket” indított Zeitúnban és szombaton újabb hadműveletet Dzsabáliában, miután a két területen a Hamász “átcsoportosítását” észlelte.

A Rafah elleni támadás a múlt hét elején kezdődött, nem sokkal azután, hogy a Hamász közölte, hogy beleegyezett az Egyesült Államok közvetítésével létrejött tűzszüneti javaslatba, amely tartós tűzszünethez vezet, kivonja az izraeli csapatokat a Gázai övezetből és szabadon engedi az izraeli foglyokat palesztin foglyokért cserébe.

Izraeli tisztviselők elutasították a javaslatot, mondván, hogy a Hamász álláspontja “messze nem felel meg Izrael alapvető követeléseinek”.

Az ezt követő kairói közvetett tárgyalások a múlt hét végén megrekedtek.

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)