Amerikai fegyverek nélkül is folytatja a népirtást Netanjahu

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint Izrael egyedül is helyt tud állni. Netanjahu erről azután beszélt, hogy az Egyesült Államok figyelmeztette: leállíthatja a fegyverszállítmányokat, ha az izraeli miniszterelnök teljes körű inváziót rendel el a gázai Rafahban – írja a BBC.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

„Ha szükség van rá… egyedül is helytállunk. Azt mondtam, hogy ha szükséges, a körmeinkkel fogunk harcolni” – mondta Benjámin Netanjahu.

Joe Biden amerikai elnök csütörtökön figyelmeztette Izraelt, hogy az Egyesült Államok leállítja bizonyos fegyverek szállítását, ha az ország nagyobb szárazföldi hadműveletet indít a gázai Rafah városában.

A Gázai övezet déli részének zsúfolt része Izrael szerint a Hamász utolsó nagy fellegvára. Amerikai tisztviselők a héten arra figyelmeztettek, hogy egy hadművelet a városban jelentős civil áldozatokkal járhat.

Netanjahu azt mondta, az USA figyelmeztetése a 76 évvel ezelőtti függetlenségi háborúra emlékeztette, ahol „kevesen voltunk a sokak ellen”.

Izrael a héten „korlátozott” műveletet kezdett Rafahnál, ahol csaknem másfél millió palesztin keresett menedéket az övezet többi részén dúló háború elől. Biden azt mondta, hogy nem tekinti Izrael jelenlegi műveleteit teljes körű inváziónak, mert nem lakossági központokra mértek csapást. Hétfő óta több mint 80 ezer ember menekült el a városból. Az ENSZ szerint a városban már nincs elég élelem és üzemanyag, mert a közeli átkelőkön keresztül nem érkezik segély a városba. Az izraeli csapatok átvették az ellenőrzést és lezárták az Egyiptommal közös rafahi átkelőt.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

A Hamász elfogadta a tűzszüneti javaslatot, a zsidók mégis elindultak Rafah ellen

Erdogán: kizárólag Netanjahu és kormánya a felelős az eszkalációért

Razziát tartott az izraeli rendőrség az Al-Dzsazíra leállítását követően