Komoly bajban Kolumbia fővárosa, szinte teljesen kifogytak a vízből

Kolumbia fővárosa, Bogotá igencsak nehéz helyzetben van: a nagy márciusi meleg szinte teljesen kiszárította a víztározóikat, ezért a lakosságnak gyakorlatilag nincs vize. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A kolumbiai főváros, Bogotá mintegy tízmillió lakosa  súlyos vízhiánnyal küzd, miután a rekordmeleg márciusi időjárás szinte teljesen kiszárította a víztározóikat. A hatóságok intézkedése alapján kilenc zónára osztották fel a fővárost, és mindegyik zónában felváltva kikapcsolják a vizet teljes 24 órára – írja a BBC.

Az intézkedés alól egyedül az iskolák és a kórházak képeznek kivételt. A korlátozásokat a hét elején jelentették be, csütörtökön pedig életbe is léptek. A tervek szerint kéthetente felül fogják vizsgálni az intézkedés meghosszabbítását. A problémát az okozza, hogy a szokatlan meleg mellé még az eső sem esik, így a víztározók rendkívül gyorsan kiürültek.

A Chuza víztározó például, amely a város vízellátásának 70 százalékáért felelős, most kevesebb mint 17 százalékos telítettségű.

A polgármester tájékoztatása szerint az elmúlt negyven évben nem lehetett ennyire alacsony vízszintet tapasztalni. A lakososok is jelentősen visszafogták a vízhasználatot, csak a legszükségesebb tevékenységek elvégzésére szorítkozva és azt is nagyon rövid ideig. Zuhanyozni például csak négy percig szabad. Szakértők szerint a szokatlan szárazságot az El Nino okozza, Bogotán kívül pedig Mexikóváros és Uruguay fővárosa, Montevideo is vízhiánnyal küzd.

Carlos Fernando Galán polgármester szerint jelenleg szörnyű a helyzet. Gustavo Petro kolumbiai elnök csütörtökön az X-oldalán jelentette be: jelentős változásokat léptet életbe a jövőben a vízkészlet védelme érdekében. Emellett bírálta a mezőgazdaságot és az építőipart.

(ATV nyomán Szent Korona Rádió)