Mérgező baromfihús érkezett Ukrajnából

Halált is okozhat az a szalmonellaváltozat, mely ukrán baromfihússal érkezett Európába – jelezte az Agroinform. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) több szalmonellafertőzésről is beszámolt, melyet az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban regisztráltak.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban jelentkező szalmonellafertőzésekről számolt be az EFSA, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság – számolt be róla az Agroinform.

A MEGBETEGEDÉSEK KÖZÜL EGY HALÁLT OKOZOTT. AZ EFSA KÖZÖLTE, HOGY A FERTŐZÉSEK FORRÁSA SZENNYEZETT UKRÁN BAROMFIHÚS VOLT

– írja az Agroinfom az Agrarheute német portálra hivatkozva. A portál az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság adatai alapján rámutatott, hogy huszonhárman kerültek kórházba, hatan szenvedtek vérmérgezést, az Egyesült Királyságban pedig egy ember meghalt, miután szalmonellapozitív ukrán baromfihúst evett. Az EFSA szerint 2021 szeptembere óta összesen mintegy 500 fertőzést regisztráltak.

Szennyezett gabona is érkezett már korábban

Korábban megírtuk, hogy mintegy 40 tonna GMO-val szennyezett kukorica-vetőmagot foglaltak le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a Nébih januári vizsgálata alatt.

Nagy István agrárminiszter akkor azt írta a közösségi oldalán, hogy a folyamatos ellenőrzéseknek és a szigorú élelmiszer-biztonsági szabályoknak köszönhetően foglalták le a vetőmagot, és a magyar gazdák érdekeit „ezután is meg fogják védeni”.

A forgalmazó céggel szemben a Nébih megindította az eljárást, és a jogszabályoknak megfelelően intézkedik a megsemmisítésről is – ismertette. Kifejtette, határozottan kiállnak amellett, hogy a harmadik országból importált mezőgazdasági termékeknek is ugyanazoknak az előírásoknak kelljen megfelelniük, mint az unióban előállított élelmiszereknek.

A TÁRCAVEZETŐ ARRA IS FELHÍVTA A FIGYELMET, HOGY MAGYARORSZÁG EGÉSZEN ADDIG FENNTARTJA AZ UKRAJNÁBÓL ÉRKEZŐ MEZŐGAZDASÁGI TERMÉKEK NEMZETI IMPORTTILALMÁT, AMÍG NEM SZÜLETIK AZZAL EGYENÉRTÉKŰ NEMZETKÖZI MEGOLDÁS.

A korlátozás a vetőmagokat nem érinti, és a tranzitszállítmányok továbbra is engedélyezettek, azonban azokat az illetékes hatóságok az eddigi gyakorlatnak megfelelően zárral látják el a határon, nyomon követik, és az ország egész területén ellenőrzik az érintett termékek útját – közölte februárban az agrárminiszter.

(Index)

Ukrajna bekeményít a katonai szolgálat elől elmenekülőkkel szemben?

Az Ukrajnának szánt gigaösszegű támogatás több NATO-tagnál is kiverte a biztosítékot

A nemzetközi segélyekből gazdagszik Ukrajna?