Több területet is érint a kulturális minisztérium törvénytervezete

Az Oktatási, Kulturális, Tudományos és Innovációs Minisztérium bejelentette, hogy egy átfogó törvénytervezetet nyújtottak be az Országgyűlésnek. Ez a javaslat több területet érint, és célja, hogy egyszerre támogassa hazánk versenyképességét és erősítse nemzeti szuverenitásunkat. A törvény célja továbbá a magyar tudás megőrzése, a nemzeti kulturális örökség védelme, valamint a családok és a magyar állampolgárok megerősítése.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Kormány az elmúlt időszakban több jelentős változtatást is tervez a pedagógusképzés kapcsán. Nemrég indította el a rövidciklusú tanárképzést, ami egyesek szerint a futószallagon való tanárképzés zsákutcája lehet, mások szerint a tanárhiányra adott releváns válasz. De jelentős változást hozott az hogy rugalmasabbá tette a felvételit és biztosított egy valóban jelentős léptékű béremelést. A tanárképzés megújításának további lépéseit tartalmazza a törvényjavaslat, mely

a tanár- és tanítóképzést kiemelten gyakorlati központú képzéssé emeli, és a tanárképzés, valamint továbbképzés területén a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen új kar, a Nemeskürty István tanárképző kar létesítését kezdeményezi.

Az elmúlt évek eredményes megújítását jelzi az, hogy immár 12 egyetemünk van a világ élvonalában, a szakképzésünk pedig Európa-bajnok fiatalokat ad Magyarországnak. Továbbá a tavalyi évben két magyar Nobel-díjassal gazdagodott a világ tudományos közössége. A benyújtott törvényjavaslat a felsőoktatás esetében a nemzetköziesítési folyamatokat támogatja, a megújult szakképzés munkaerőpiaci igényeknek megfelelő szakmai vizsgarendszerének akkreditációját erősíti meg, valamint a Neumann János Programhoz kapcsolódva az egészséges élethez kötődő kutatások lehetőségeit szélesíti ki.

Nemzetünk szellemi hátországát jelentő kulturális intézményeink hatékony és összehangolt működését, valamint külföldi és hazai látogatóvonzó képességének erősítését teszi lehetővé a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ kialakítása. Az új közgyűjteményi központban kap helyet az Országos Széchényi Könyvtár, a Petőfi Irodalmi Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, valamint a Magyar Természettudományi Múzeum.

A szerzők, könyvkiadók, valamint a kiskereskedők érdekében a törvényjavaslat tartalmazza a kötött könyv-árrendszer kialakítását. Ez számos európai uniós országban elfogadott és elterjedt megoldás, mely szerint a könyvek ára meghatározott ideig törvényben rögzített. A magyar törvényjavaslat a német szabályozást tekinti mintának. A törvénytervezet célja, hogy a magyar kultúra kiemelt jelentőségű területét, a könyveknek, mint kultúrjavaknak az értékét védje – olvasható a Kulturális és Innovációs Minisztérium mai közleményében.

Ismételten Magyarország szuverenitását fenyegeti Ukrajna

(Magyar Nemzet nyomán Szent Korona Rádió)