Ismét bírságot kaphat az eMAG?

Az Extreme Digital-eMAG Kft. (eMAG) ellen eljárást kezdeményezett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH). A cég úgy tűnik megsértette a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmát, amelyről a versenyhatóság kedden tájékoztatta az MTI-t. A multi már nem először került a hatóság látókörébe. Korábban már sok száz milliós bírságot is kapott, amiből úgy tűnik semmit nem tanult.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A GVH álláspontja szerint a vállalkozás fogyasztói véleményekkel kapcsolatos közzétételi gyakorlata 2022. május 28-tól alkalmas arra, hogy megtévessze a vásárlókat a tájékozott döntés meghozatalában.

Felidézték, hogy a 2023. július 25–28. között meghirdetett „Őrült napok” elnevezésű akciójában több terméket is jelentős árkedvezménnyel népszerűsített a cég, majd törölte a termékekre leadott rendelések többségét.

Megállapították azt is, hogy az eMAG október 31-től a szállítási határidőkről valószínűsíthetően valótlan tartalmú tájékoztatást nyújtott a fogyasztóknak, továbbá július 22-től bizonyos termékeknél előnyként jelenítette meg a fogyasztókat jogszabálynál fogva megillető, 14 napos elállási jogot, valamint a termékgarancia idejét.

Az eljárás lefolytatására három hónap áll a versenyhatóság rendelkezésére, ami indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbítható – írták.

A GVH emlékeztet: 2021-ben már vizsgálta az elektronikai lánc akciótartási gyakorlatát. Akkor 200 millió forintos bírság mellett 4 milliárd forint értékű jóvátételi vállalást is kiszabott a versenyhatóság, majd további 50 millió forintra büntette a társaságot, mert hiányosan teljesítette kötelezettségeit.

10 milliós bírság az RTL-nek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságtól

(Index nyomán Szent Korona Rádió)