Hogyan nyerhette meg a baloldal a konzervatív Törökországban az önkormányzati választásokat?

21 éve nem fordult ilyen elő, hogy Erdoganék ilyen szintű vereséget szenvedjenek. Mégis mi van a hátterében? 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Nagy választási győzelmet aratott Törökország fő ellenzéki pártja a legfontosabb városokban, Isztambulban és Ankarában. Ez jelentős csapás Recep Tayyip Erdogan elnök számára, aki azt remélte, hogy visszanyeri az irányítást a városok felett – írja a HVG.

Isztambulban – ahol felnőtt, és ahol polgármester lett – ő vezette a kampányt, de az ellenzéki Ekrem Imamoglu 2019 után másodszor is megnyerte a választást, a szavazatok több mint 50 százalékának megszerzésével. A fővárosban, Ankarában az ellenzéki polgármester, Mansur Yavas 59 százalékkal olyannyira megelőzte riválisát, hogy már akkor győzelmet hirdetett, amikor a szavazatok kevesebb mint felét számolták össze. Támogatói a város összes főútvonalát elzárták, dudáltak és zászlókat lengettek. Az ellenzéki párt, a CHP Törökország számos más nagyvárosában is győzelemre állt, köztük Izmirben és Bursában, Adanában és Antalya üdülőhelyen – folytatja a HVG.

A baloldali frakció győzelmének hátterében több dolog is van. Ugyanis igen okos stratégiával indultak a választáson, tudták, hogyha jelöltjük valóban baloldali, akkor nem fogják megválasztani. Azt is tudták, hogy Törökországban az emberek nem a pártot, hanem az embert nézik, ki a képviselőjelölt. Ezért jobboldali, vagy jobboldalinak eladható jelölteket indítottak. Például az ankarai baloldali jelöltje egy Szürke farkas volt, a szélsőjobboldalról jött. A mai napig mindenhol azt hangoztatja, hogy ő szélsőjobboldali. Az isztanbuli jelölt is konzervatív családból származik, és nem tipikus baloldali személy…

Erdoganék vereségéhez emellett még hozzájárult a gazdasági válság, valamint a rossz stratégia, ugyanis az AK párt és a szövetségese az MHP nem együtt, hanem külön-külön jelöltekkel indult a választáson.

Erdogan elismerte, hogy a választások nem úgy alakultak, ahogyan azt remélte, de Ankarában kiemelte, hogy “nem a véget, hanem inkább egy fordulópontot jelentenek számunkra”.

(Szent Korona Rádió)