Itt vannak a számok a főpolgármester választás kapcsán

A Pulzus Kutató legújabb, reprezentatív közvélemény-kutatása szerint Vitézy Dávid népszerűsége két hónap alatt 6 százalékkal emelkedett, ezzel növelve előnyét Szentkirályi Alexandra fölött és csökkentve hátrányát a jelenlegi főpolgármester, Karácsony Gergellyel szemben.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Nemrég a Republikon Intézet is közölt egy felmérést a budapesti főpolgármester-jelöltek támogatottságáról: aszerint Karácsony Gergely 55 százalékos támogatottsággal bírt, Vitézy Dávid 22 százalékon, míg Szentkirályi Alexandra 17 százalékon állt. Az ő közvélemény-kutatásuk ugyanakkor még azelőtt készült, hogy Vitézy bejelentette volna az indulását.

Ehhez képest a Pulzus Kutató felmérésében – amelyet az intézet az LMP megrendelésére készített, és amelyet a Telex ismertetett – van némi hangsúlyeltolódás. Az ő vizsgálatuk frissebb is, ugyanis az adatokat március 19. és 21. között vették fel, és összesen 500 budapesti választót kérdeztek meg.

A Pulzus szerint most így áll a főpolgármester-jelöltek támogatottsága:

 • Karácsony Gergely (DK–MSZP–Momentum–Párbeszéd): 39 százalék;
 • Vitézy Dávid (LMP–Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület): 22 százalék;
 • Szentkirályi Alexandra (Fidesz–KDNP): 16 százalék;
 • Grundtner András (Mi Hazánk): 2 százalék;
 • Brenner Koloman (Jobbik – Konzervatívok): 1 százalék;
 • Nem tudja, nem válaszol: 20 százalék.

Az ő felmérésükben tehát jóval kisebb különbség mutatkozott Karácsony Gergely és Vitézy Dávid közt. Mindemellett Karácsony előnye még így is stabilnak mondható. Ezzel együtt a Pulzus Kutató két hónappal ezelőtti felméréséhez képest Vitézy Dávid 6 százalékkal növelni tudta a támogatottságát.

Karácsony Gergely eközben 1 százalékpontot vesztett januárhoz képest, Szentkirályi Alexandra pedig pontosan ugyanolyan eredményt ért el, mint a januári felmérésben megnevezett fideszes főpolgármester-jelölt, Sára Botond, aki jelenleg Budapest főispánja. Ugyanakkor márciusra jelentősen – 8 százalékkal – csökkent azoknak az aránya, akik nem tudtak vagy nem akartak válaszolni: Vitézy tehát vélhetően elsősorban ebből a forrásból tudta növelni a támogatottságát.

A Pulzus Kutató januári és márciusi felmérésében rákérdeztek arra is, hogy melyik fővárosi listára szavaznának a választók. E tekintetben a Telex ismertette a márciusi adatokat, és az előző felméréshez képest történt változást is:

 • Karácsony Gergely vezette DK–MSZP–Párbeszéd: 30 százalék (+2 százalék);
 • Szentkirályi Alexandra vezette Fidesz–KDNP: 16 százalék (–4 százalék);
 • Vitézy Dávid vezette LMP és civilek: 14 százalék (+6 százalék);
 • Magyar Kétfarkú Kutya Párt: 10 százalék (+2 százalék);
 • Momentum: 6 százalék (–3 százalék);
 • Mi Hazánk Mozgalom: 3 százalék;
 • Jobbik – Konzervatívok: 1 százalék;
 • Nem tudja, nem válaszol: 20 százalék.

A leginkább szembetűnő különbség az volt, hogy az előző felmérés óta (amely még a kegyelmi ügy kirobbanása előtt készült) csökkent a kormánypártok népszerűsége, miközben az LMP támogatottságát növelte az, hogy Vitézy valóban az ő támogatásukkal jelentette be az indulását (amit egyébként már januárban is lehetett sejteni).

A számok tükrében jelen állás szerint senkinek nem lenne abszolút többsége a Fővárosi Közgyűlésben, és Karácsony Gergelynek vagy a Kutyapárttal, vagy Vitézy Dáviddal kellene alkukat kötnie a főváros működtetéséhez.

Karácsony büszke a budapesti négerekre

(Index nyomán Szent Korona Rádió)