Zöld Ellenállás: Medvetámadás vagy baleset?

Medvetámadás következtében életét vesztette egy nő az Alacsony-Tátrában március 15-én. A sajtó és a szlovák környezetvédelmi minisztérium rögtön fel is kapta a hírt, egymást követték a gyilkos medvéről szóló híradások és nyilatkozatok. De mi az igazság?

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Egy ilyen tragikus szerencsétlenség kapcsán semmiképpen sem szeretnénk áldozathibáztatásba kezdeni, de nem árt tisztázni a baleset körülményeit. A Chopok északi oldalán található síközponttól nem messze, Siná község közelében egy 29 éves férfi és egy 31 éves nő indult el a késő délutáni órákban egy közeli hegycsúcsra. A területen, ahol túráztak, nem volt jelölt túraösvény. A fákkal sűrűn benőtt terület egy ismert medveélőhely, ami 5. szintű természetvédelmi védelmet élvez, tehát csak a nappali órákban lehet ott közlekedni, akkor is csak a jelölt ösvényen. A legközelebbi túraösvény is azonban június 30-ig természetvédelmi okokból zárva van.

A segélyhívót a férfi hívta, akinek elmondása szerint egy barnamedve vette őket üldözőbe. A pár szétválva menekült, a medve a nőt üldözte tovább. A kiérkező mentőegységek keresőkutya segítségével találták meg a 31 éves belorusz nő élettelen testét. A férfit sértetlenül találták meg. A mentés ideje alatt a medve a közelben tartózkodott, csak a kutyák ugatása, a kiabálás és a rendőrség figyelmeztető lövése riasztotta el.

A helyszíni vizsgálatok megállapították, hogy a nő halálát nem a medve okozta, hanem a sziklás terepen menekülés során bekövetkezett 150 méteres zuhanás. A baleset és a Liptószentmiklós belvárosában támadó medve esete újból feltüzelte a hangulatot a felvidéki medvekérdés körül. Bár a két eset egymáshoz közel történt, mégsem vehetőek egy kalap alá, hiszen ez a halálos baleset elkerülhető lett volna a szabályok betartásával.

(Zöld Ellenállás nyomán Szent Korona Rádió)