Kiárusítják az állampolgárságot

Valaha a nemzethez tartozást egyfajta emberi minőséghez, a nemességhez kötötték, aki hajlandó volt önként életét áldozni a hazájáért. Manapság már ez is csak egy áru. Portugália vezeti ugyanis a világ ,,aranyvízum” rangsorát, a Henley & Partners tanácsadó cég legújabb jelentése szerint, amely szerint a gazdag külföldiek pénzügyi befektetéssel állampolgárságot szerezhetnek. Magyarországon a hasonló programot 2017 után idén újra beindították, ami éles bírálatokat és etikai aggályokat vált ki az állampolgárság “megvásárlásának” lehetősége miatt.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

A Henley & Partners tanácsadó cég friss összehasonlítása szerint, Portugália birtokolja a világ legjobb aranyvízumát. Ez az állampolgárság megszerzésének lehetőségét jelenti egy adott országban, amely jelentős költségekkel és bizonyos feltételekkel jár. Az aranyvízumok lehetővé teszik, hogy a gazdag külföldi állampolgárok pénzügyi befektetés fejében gyorsított eljárással jussanak tartózkodási helyhez vagy akár állampolgársághoz.

Magyarországon a program 2017-ben szűnt meg, azonban idén újra beindították. A magyar változat különlegessége, hogy az igénylőknek nem szükséges az országban tartózkodniuk. A befektetési feltételek között szerepel például legalább 250 ezer euró értékű ingatlanalap-befektetés, vagy akár 1 millió euró értékű támogatás egy közfeladatot ellátó alapítványnak.

Az Európai Unió állampolgárságának “áruba bocsátása” etikai és jogi aggályokat vet fel. Az Európai Parlament egy éve sürgette az aranyvízumok kibocsátásának harmonizációját, hogy az ne adjon lehetőséget pénzmosásra és korrupcióra. A portugál és görög piacokon az aranyvízumok miatt emelkedő ingatlanárak és a lakhatási válság is jelzi a rendszer lehetséges negatív hatásait.

Az aranyvízumok népszerűsége ellenére felvetődik a kérdés: milyen társadalom az, ahol a tehetős emberek pénzükkel megvásárolhatják az állampolgárságot és a mobilitást? Ez egy olyan világ képét festi, ahol a pénz mindent megvált, és az erkölcsi értékek háttérbe szorulnak. Ez a gyakorlat nem csak a gazdasági különbségeket növeli, hanem aláássa az állampolgárság és a nemzetállamok intézményét is, rámutatva arra, hogy a gazdasági hatalom milyen mértékben befolyásolhatja a geopolitikát és az emberi jogokat.

Válaszcsapás: Eltitkolt állampolgárságúak hozzák a döntéseket?!

(Szent Korona Rádió)