Felköptek, majd aláállították a gazdákat – Az ukránok fontosabbak, mint az EU-s polgárok

Az Európai Parlament nemzetközi kereskedelemmel foglalkozó bizottsága a gazdatüntetések közepette is meghosszabbítja a vámmentes ukrán és moldáv mezőgazdasági importot.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Mint azt korábban már belengették, a bizottság március 7-i ülése valóban meghosszabbította egy évvel az Ukrajnából származó mezőgazdasági importra vonatkozó vámok és kvóták felfüggesztését. Így a szavazásra bocsátott határozat szerint 2025. június 5-ig érvényes a vámmenteség. Ugyaneddig az időpontig a moldáv árukra is kedvezményes vámmentes kvóták vannak érvényben.

Az uniós jogszabály felhatalmazást ad a Bizottságnak, hogy gyors fellépést tegyen abban az esetben, ha az EU piacán valamely uniós ország piacán az ukrán import miatt „jelentős zavarok lépnek fel”. A zavar csak akkor számít jelentősnek, ha az „érzékeny mezőgazdasági termékek”, azaz a baromfihús, a tojás és a cukor behozott mennyisége meghaladja a 2022-ben és 2023-ban beáramlott átlagos mennyiséget. Tehát azokét az évekét, amikor már eleve sok érkezett belőlük az EU piacára. Ebben az esetben újra bevezetnék a vámokat erre a három termékre. A többi áru esetében még egy ilyen „vészféket” sem építettek be a szabályozásba.

Az Európai Parlament várhatóan a jövő heti plenáris ülésen szavaz első olvasatban a megállapodás meghosszabbításáról. Ezt követően az Európa Tanácsnak hivatalosan jóvá kell hagynia a határozatot, és az az EU Hivatalos Lapjában való közzétételt követően lép hatályba.

Úton a rabszolgaság felé: a konyhakertek betiltását követeli a Világgazdasági Fórum

(Mező Hír nyomán Szent Korona Rádió)