Lengyel külügyminiszter: A NATO csapatai már meg is érkezhettek Ukrajnába

Néhány NATO-ország már el is küldte katonáit Ukrajnába – mondta Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter az ország NATO-csatlakozásának 25. évfordulója alkalmából rendezett beszélgetésen vasárnap. Korábban a francia elnök beszélt a NATO-csapatok Ukrajnába küldéséről. Barcsa-Turner Gábor a Válaszcsapás legújabb adásában hosszabban elemezte a helyzetet: mint ismeretes, katonai tanácsadók, kiképzők régóta jelen vannak Ukrajnában, de a harcoló alakulatok küldése mindenképpen új fejezet volna.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

„A NATO katonái már Ukrajnában vannak” – jelentette ki Radoslaw  Sikorski, aki nem pontosította, mely országokról és hány katonáról van szó. Mint a RIA Novosztyi megjegyzi, egy nappal korábban a diplomata arról nyilatkozott, a nyugati országok katonáinak Ukrajnába történő áthelyezése „nem elképzelhetetlen”. Megjegyezte azt is, hogy nagyra értékeli Emmanuel Macron francia elnök kezdeményezését Ukrajna katonai erővel való támogatására.

Andrzej Duda lengyel elnök pedig arról beszélt, hogy Varsónak nagy repülőteret kell építenie a NATO-csapatok áthelyezéséhez.

Egy lépéssel közelebb a világháborúhoz?

Emmanuel Macron francia elnök február 26-án, a párizsi informális csúcstalálkozó után jelentette ki, a jövőben „nem zárható ki” nyugati csapatok küldése Ukrajnába, miután a kérdést megvitatták az európai vezetők párizsi találkozóján az orosz–ukrán háborúval kapcsolatban.

Mindent megteszünk, ami szükséges ahhoz, hogy Oroszország ne nyerhesse meg a háborút. Ma nincs konszenzus arról, hogy hivatalos, jóváhagyott módon csapatokat küldjünk a szárazföldre. De a dinamikát tekintve semmi sem zárható ki

– mondta Macron az Élysée elnöki palotában tartott sajtótájékoztatón.

A felvetéssel több ország, köztük Magyarország, Csehország és Svédország sem értett egyet. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette, hogy a szövetség nem tervez csapatokat telepíteni Ukrajnába. Hangsúlyozta, hogy az egyes tagországok egyedi döntéseihez nem szükséges minden tagország egyhangú támogatása.

A francia elnök kijelentésére a Kreml is reagált. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elmondta, hogy közvetlen katonai összecsapáshoz vezet Oroszország és a NATO között, ha nyugati kontingenseket vezényelnek Ukrajnába.

Ez esetben már nem a valószínűségről, hanem az elkerülhetetlenségről kell beszélnünk. Így fogjuk értékelni a dolgot. És ezeknek az országoknak is így kellene értékelniük, és tudatában kell lenniük a felelősségnek. És fel kellene tenniük maguknak a kérdést, hogy ez megfelel-e az érdekeiknek és főleg országuk polgárai érdekeinek

– fogalmazott az orosz elnöki szóvivő.

Dmitrij Peszkov fontos új elemnek nevezte magát a tényt, hogy tárgyalás témája lett, hogy „a NATO-országokból néhány kontingenst küldjenek Ukrajnába”. Mint mondta, a francia elnök felszólalásainak minden más részlete elhangzott már valamilyen formában.

Dmitrij Medvegyev, az orosz Biztonsági Tanács elnökhelyettese vasárnap jelentette ki, hogy amennyiben Moszkva elveszíti az ukrán területeit, úgy nukleáris fegyvert vet be az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság, Németország és Ukrajna ellen is.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)

Válaszcsapás: NATO csapatokat Ukrajnába? Mi a magyar érdek?

Válaszcsapás: A NATO a harmadik világháborút gyakorolja a mostani hadgyakorlatán

Ukrajna a NATO de facto tagja lett

A harmadik világháború imitálásával provokálja a NATO Oroszországot (Elemzés)