Brüsszelnek jobban számít Kijev, mint az európai gazdák

Brüsszel javaslatát fogadta el az Európai Parlament bizottsága, ezzel gyakorlatilag eldőlt: 2025 júniusáig hosszabbítja meg az EU az ukrán importra kivetett vámok és kvóták felfüggesztését. A gazdák követeléseit látszatmegoldásra hivatkozva lesöpörték az asztalról, de Kijev tett egy ajánlatot.

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Az Európai Bizottság január 31-én benyújtott javaslatát fogadta el az Európai Parlament kereskedelmi bizottsága csütörtökön, vagyis támogatták, hogy 2025 júniusáig, azaz további egy évre felfüggessze az Európai Unió az ukrán élelmiszerek és mezőgazdasági alapanyagok behozatalát korlátozó vámokat és kvótákat.

Az EP bizottsága gyakorlatilag semmit sem vett figyelembe a gazdaszervezetek módosító javaslataiból, miközben Európa legtöbb országában hetek óta tart a feldühített gazdák tiltakozáshulláma.

A formálisan még nem végleges, de a gyakorlatban már annak tekinthető döntés tovább rontja a kelet-európai gazdák piaci helyzetét, de már a nyugati termelőket is elérték az egyre növekvő import káros következményei.

Brüsszel csak látszatintézkedésre volt képes
A megállapodás kiegészült ugyanakkor azzal, ha az EU-ba érkező import mennyisége meghaladja a 2022/2023 évit, akkor korlátozható

-a baromfihús,
-a tojás
-és a cukor behozatala.

A piacvédelmet szolgáló kiegészítés ugyanakkor az európai termelői szervezetek egybehangzó álláspontja szerint látszatintézkedés, mivel a 2022/2023-as évben már a piaci zavarokhoz vezető mennyiség érkezett az EU-ba. A termelők elutasított javaslata a korlátozható tételek kiegészítése mellett a háború előtti, 2021/2022-es behozott mennyiségnél húzta volna meg a határt.

Az EP bizottsága csütörtökön leszavazta azokat a módosító javaslatokat, amelyeket a gazdák képviseletei egészítettek ki Brüsszel eredeti javaslatát. A szavazás egyelőre nem jelenti azt, hogy végleges az Ukrajna és az Egyesült Államok érdekeinek megfelelő döntés, de a jövő heti plenáris szavazás várhatóan már csak formaság lesz.

A szolidaritás fenntartása ráadásul okafogyottá vált, mivel a fekete-tengeri export újra a háború előtti szintre nőtt. Kijev ráadásul bejelentette: nem kér a Green Dealből sem.

Ukrajna kész elfogadni a kereskedelmi korlátozásokat az Európai Unióval, hogy eloszlassa a közte és Lengyelország között kialakult politikai vitát, de egyúttal arra sürgeti az uniót, hogy tiltsa be az orosz gabona behozatalát – jelentette be még a parlamenti bizottsági döntés előtt Tarasz Kacska ukrán gazdasági miniszterhelyettes.

Az ukránoknak nem tetszik a szuverén mezőgazdaság védelme: megtorlást követelnek a Lengyelországban kiöntött 160 tonna ukrán gabona miatt

(KárpátHír nyomán Szent Korona Rádió)