Közel-keleti összefoglalónk: Libanon megtámadását készítik elő, de már Blinkennek sem tetszik Gáza kiürítése

Az elmúlt napokban felpörögtek a közel-keleti események. Ezeket összegezzük: A libanoni vezetés a konfliktus eszkalálódására figyelmeztet, Katar nem dől be az amerikaiknak, a zsidók Libanon elleni teljes offenzívát fontolgatják. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A libanoni miniszterelnök, Najib Mikati figyelmeztette az EU-t és az egész világot, hogy kiszélesedhet a konfliktus, mivel Izrael széleskörű bombázásokat folytat dél-libanonban, és szárazföldi támadásokkal fenyegetőzik.

Ugyanis magas rangú izraeli tisztek szerint itt az ideje, hogy Gázáról Libanonra helyezzék át a katonai hangsúlyt, és támadó hadműveletekre térjenek át – ezeket meg is kezdték előkészíteni Libanon bombázásával.

A tisztek azt mondták, hogy az IDF műveleteit a védelemről a támadásra kell átállítani; hogy a diplomácia nem fog működni, és hogy a Hezbollahnak fájdalmas árat kell fizetnie és éreznie kell a nyomást.

Szerintük Izraelnek fel kell készítenie erőit a libanoni fronton való fellépésre, és előre kell vinnie a Hezbollah elleni háború haditerveit. A héten fontos megbeszéléseket tartottak, és néhány csapás tervét már jóváhagyták – a WallaNews szerint.

Eközben Katar miniszterelnöke úgy néz ki, hogy átlát Izrael mesterkedésein. Muhammad bin Abdul Rahman Ál Száni az amerikai külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy negatív hatással volt Doha közvetítői szerepére az, hogy Izrael január 2-án Bejrút egyik déli elővárosában dróntámadásban megölte Száleh Arúrit, a Hamász második legmagasabb rangú vezetőjét. “Nehézségekbe ütközünk a túszok kiszabadítása érdekében folytatott tárgyalásokon… A Hamász magas rangú tagja elleni támadás megnehezíti Katar közvetítését az egyeztetéseken” – hangsúlyozta Ál Száni hozzátéve, hogy Doha ennek ellenére nem hagy fel ezen erőfeszítéseivel. “Az elejétől fogva figyelmeztettünk a konfliktus valószínű és veszélyes kiszélesedésétől” – húzta alá a katari miniszterelnök, elítélve Arúri és egy magas rangú iráni tábornok Szíriában történt meggyilkolását. Hangsúlyozta, hogy a történtek Libanon és Szíria szuverenitása megsértésének számítanak. Az incidensek hátterében Izraelt sejtik.

Az amerikai külügy is belátta, hogy a palesztinok kitelepítése elég meredek volna?

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint a palesztinokat nem szabad arra kényszeríteni, hogy elhagyják Gázát, lehetővé kell tenni számukra, hogy visszatérhessenek otthonaikba, amint azt a körülmények lehetővé teszik – írja a BBC. Blinken elítélte egyes izraeli miniszterek kijelentéseit, akik a palesztinokat máshová telepítenék át. A külügyminiszter közel-keleti tartózkodása során arra figyelmeztetett, hogy a térségben uralkodó feszültség további növekedése még nagyobb bizonytalanságot és még több szenvedést okozhat. Hozzátette, hogy túl sok ártatlan palesztin férfi, nő és gyermek halt már meg a háborúban. Jó reggelt!

(MTI, Kuruc, 24.hu, Middle East Spectator – Szent Korona Rádió)