Megérte kimenni kávézni: a forint rekordot döntött az euróval szemben

Az euróval szemben erősödést mutatott a forint az év első hetében, míg a dollárral szemben stagnált. Az euró–forint jegyzése 383-ról 378-ra erősödött, a dollár–forint árfolyama pedig a 347-es szint közelében nyitotta és zárta a hetet. Az európai közös valutával szemben ezzel háromhetes csúcsot döntött a forint. A főbb európai tőzsdék negatívan teljesítettek, a magyar BUX-index viszont erősödött. A gáz és az olaj is drágult. 

Kövesd Telegram csatornánkat
Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel
és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A 383-as szinten indította az új évet a forint az euróval szemben. A héten több olyan hír is érkezett, ami a magyar deviza malmára hajtotta a vizet:

  • a magyar Beszerzési Menedzser Index adatai javulást mutattak, ami segítette a forint erősödését az euróval szemben,
  • tovább fokozta a hazai deviza felértékelődését, hogy a december végi 779,5 millió eurós uniós forráson túl további 445 millió euró érkezett Magyarországra kedden,
  • a forint euróval szembeni erősödését segítette a szerdai sikeres dollárkötvény-kibocsátás,
  • illetve a csütörtök reggel megjelenő, novemberi külkereskedelmi adat is

– világítottak rá makrogazdasági szakértők. A csütörtökön megjelenő külkereskedelmi adatok gyújtották be igazán a forint rakétáját. Ebből kiderült, hogy éves szinten az egyenleg közel 3,2 milliárd euróval javult.

MINDEN KORÁBBI REKORDOT MEGDÖNTŐ, 1,718 MILLIÁRD EURÓS TÖBBLET ALAKULT KI NOVEMBERBEN A KÜLKERESKEDELMI TERMÉKFORGALOMBAN

– mutattak rá a szakértők. „A kedvező adatot követően a forint a 380 feletti szintről 379 alá erősödött az euró ellenében, mivel a korábbi forintgyengülés egyik háttere a külkereskedelmi hiány növekedése volt, és a folyamat a vártnál is nagyobb mértékben korrigálódik pozitív irányba, ami kifejezetten kedvező a hazai devizaárfolyam szempontjából” – állapította meg Horváth András, az MBH Bank makrogazdasági elemzője. A hét végére is megtartotta az erősödést a magyar deviza, szombat délben 377,95 forintot ért egy euró.

(Index nyomán Szent Korona Rádió)