Évek óta tart az amputációs válság Gázában

Mint beszámoltunk róla, október 7-e óta legalább 1000 gyermeken végeztek amputációt érzéstelenítés nélkül Gázában. A krízis azonban sokkal régebbre nyúlik vissza. 

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A jelenlegi gázai háborút megelőzően a két és 17 év közötti palesztin gyermekek 12 százaléka küzdött egy vagy több funkcionális nehézséggel, míg a gázai háztartások 21 százalékában legalább egy testi vagy szellemi fogyatékossággal élő családtag van.

A PCRF szerint a jelenlegi ellenségeskedések előtt Gáza már az “amputáltak válságától” szenvedett.

Az enklávé folyamatos izraeli blokádja, amely szigorúan ellenőrzi az emberek, az orvosi felszerelések és a gyógyszerek be- és kiáramlását az övezetbe, azt jelenti, hogy a sebesültek időben történő evakuálása a megszállt Ciszjordániában lévő, jobban felszerelt kórházakba gyakran lehetetlen.

Az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés akadályai olyan mértékűek, hogy az ENSZ a palesztin lakosságon belül kiszolgáltatott csoportként határozta meg az “orvosi beutalásra szoruló személyeket”.

A PCRF szerint sok palesztint fenyeget a csontvelőgyulladás (csontfertőzés) veszélye a sérülést követően, ha az orvosi kezelés késik. Az orvosi erőforrások hiánya és a mozgáskorlátozások az ostromlott övezetben azt jelentik, hogy sok alapvetően kezelhető sérülés amputálást igényel.

Ráadásul az amputáció utáni protézishez való hozzáférés már a jelenlegi harcok előtt is rendkívül nehéz volt Gázában, mivel az ostromlott enklávéban mindössze egyetlen protézisközpont működött.

2018-19-ben az izraeli erők palesztinok ezreire lőttek a Nagy Visszatérési Menetelés tüntetések során, 214 embert, köztük 46 gyermeket megölve, és több mint 36 100-at megsebesítve, köztük közel 8800 gyermeket.

Az éles lőszerrel okozott sérülések közül több mint 7000 (88 százalék) végtagsérülés volt, ezek közül 156 esetben amputációra volt szükség.

A visszatérés menetének tüntetői elleni támadást követően Izrael elutasította a legtöbb sérült tüntető orvosi engedélykérelmét, hogy a megszállt Ciszjordániában, Kelet-Jeruzsálemben és izraeli kórházakban szakorvosi kezelésben részesülhessenek.

Ghada Majadi és Hadas Ziv szerint, ha a betegek hozzáférhettek volna ehhez a speciális kezeléshez, sok amputált végtagja megmenthető lett volna.

A Gázai övezetet ért folyamatos izraeli támadások megerősített palesztin halálos áldozatainak száma 21 110-re emelkedett – közölte szerdán a terület egészségügyi minisztériuma, az áldozatok 70 százaléka nő és gyermek.

További 54 536-an megsebesültek az ostromlott enklávé elleni izraeli támadásokban.

Keresztényellenesség Izraelben (videók)

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)