Gázában több mint 1000 gyermeknek amputálták a végtagjait az UNICEF szerint

Az ENSZ-ügynökség jelentése szerint az amputálások során sok esetben érzéstelenítés nélkül végezték el a beavatkozást.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is

Több mint 1000 gázai gyermeknek amputálták egy vagy több végtagját azóta, hogy október 7-én megkezdődött az ostromlott terület elleni izraeli támadás, és sokuknál érzéstelenítés nélkül végezték el a beavatkozást – derült ki az ENSZ Gyermekalapjának (Unicef) múlt heti jelentéséből.

James Elder, az Unicef szóvivője arról számolt be, hogy a gázai gyerekek “10 hetes poklot éltek át, és egyikük sem menekülhet meg”.

Elder, aki nemrég tért vissza az ostromlott enklávéból, arról számolt be, hogy a Gázában megmaradt néhány kórház túlterhelt a gyerekekkel és szüleikkel, akik mindannyian “a háború borzalmas sebeit” viselik. Elmondta, hogy sok köztük az amputált gyermek.

“Ahogy egy súlyosan beteg gyermek egyik szülője mondta nekem: “A helyzetünk tiszta nyomorúság… Nem tudom, hogy túléljük-e ezt” – mondta.

Az Izrael által az enklávéra kivetett “teljes” blokád, valamint az érzéstelenítő, az áram és a folyóvíz hiánya miatt az egészségügyi dolgozók kénytelenek ezeket a műtéteket higiéniátlan körülmények között, fájdalomcsillapítók nélkül elvégezni.

“Ez nem olyan, mintha… természeti katasztrófa akadályozná meg, hogy az altatószerek Gázába jussanak” – mondta Steve Sosebee, a Palesztin Gyermekmentő Alap (PCRF) alapítója a Democracy Now-nak adott interjújában.

“Teljesen elképzelhetetlen, hogy ez a mi modern világunkban történik” – mondta.

Hozzátette, hogy a gyermekamputáltak száma valószínűleg növekedni fog, “mert sok gyermeknek súlyos sérülései vannak, ami azt jelenti, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban amputációra lesz szükségük”.

“Nemcsak hogy érzéstelenítés nélkül amputálták őket, de sokukat rendkívül gyorsan vetették alá a műtéteknek” – mondta.

“A műtéti lista körülbelül fele, ami naponta körülbelül 10-12 esetet jelentett… gyerekek voltak” – mondta egy novemberi sajtótájékoztatón Dr. Ghassan Abu Sitta, egy londoni sebész, aki a Gázai övezetbe utazott, hogy a folyamatos izraeli támadás közepette kezelje a betegeket.

“Egy éjszaka az Al-Ahli kórházban hat gyermeken végeztem amputációt” – emlékezett vissza.

A Middle East Eye-nak adott interjújában Sittah elmondta, hogy az, hogy ezeket a műtéteket altatás nélkül kellett elvégeznem, “az egyik legnehezebb dolog volt, amit pályafutásom során valaha is tennem kellett”.

Karácsony alkalmából ismét lecsapott Izrael a Gázai-övezetre

Három éve gyermekeket bombáztak, ma magukat siratják a cionisták karácsony alkalmából

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)