Rossz hír a vöröstengerész-gyalogosoknak: tartós tűzszünet Jemenben

A húszik mostmár koncentrálhatnak a Vörös-tenger blokádjára legalább, az USA és Izrael legnagyobb bánatára.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A nemzetközileg elismert, Szaúd-Arábia által támogatott jemeni kormány és az Iránhoz kötődő húszi lázadók elkötelezték magukat, hogy lépéseket tesznek egy tartós tűzszünet életbe léptetése érdekében – hozta nyilvánosságra szombaton Hans Grundberg, az ENSZ jemeni kérdésekkel foglalkozó különmegbízottja.

A Jemen északi részét ellenőrzésük alatt tartó húszi lázadók 2015 óta harcolnak a Szaúd-Arábia vezette katonai szövetség ellen. A fegyveres konfliktusnak már százezrek estek áldozatul, és azóta az ország lakosságának 80 százaléka humanitárius segélyekből él.

Az ENSZ különmegbízottja közleményben üdvözölte, hogy a szemben álló felek elkötelezték magukat az egész országra kiterjedő tűzszünet életbe léptetésére irányuló intézkedéscsomag végrehajtása és a jemeni lakosság életkörülményeinek javítása mellett, valamint készek részt venni az ENSZ égisze alatt egy átfogó politikai rendezési folyamatban.

Grundberg kitért arra, hogy az intézkedések ütemterve a tűzszünet mellett tartalmazza a két fél kötelezettségvállalását az olajexport újraindítására, továbbá az állami alkalmazottak elmaradt bérének kifizetését, az ország közútjainak szabaddá tételét, valamint a repülőterekre és a tengeri kikötőkre vonatkozó korlátozások enyhítését.

Az ENSZ tisztségviselője megköszönte Szaúd-Arábiának és Ománnak a béketárgyalások előmozdítását, egyúttal maximális önmérsékletre intette valamennyi felet a továbbhaladás érdekében, felszólítva őket, hogy ragadják meg ezt a lehetőséget a béke elérésére.

(Szent Korona Rádió)