Kiválasztották a tervpályázat nyertesét, tényleg újjáépíthetik a zsámbéki romtemplomot

Eredményesen lezárult a Zsámbék Város önkormányzata által kiírt tervpályázat, a győztes Közti Zrt. terve alapján újjáépülhet a zsámbéki premontrei templom, jelentette be az Építési és Közlekedési Minisztérium szerdán. Azért sajnos fenntartásokkal kell kezelnünk az efféle híreket, mert sok esetben a restauráció helyett teljesen modernizálják a régi templomokat, de reménykedjünk a legjobbakban.

Kövesd Telegram csatornánkat

Exkluzív anyagok, mémek, rövid hírek, amiket nem feltétlenül rakunk ki a weboldalunkra…

A zsámbéki Öregtemplom és a premontrei kolostor 1220 körül épült, és az 1753-as földrengéskor rongálódott meg súlyosan. Az 1800-as évek végén megpróbálták újjáépíteni, befejezni nem sikerült.

A győztes pályázata „tégla kiegészítéssel rekonstruálja a templomot, amivel finoman jelzi a modern műemléki szempontoknak megfelelően, hogy hol történt kiegészítés. Konkrét megoldási javaslatot fogalmazott meg a tornyok fedésére és megteremti a restaurátor és az építész együttműködését,”

– írta Facebook-posztjában Lánszki Regő országos főépítész, építészeti államtitkár, aki a bíráló bizottság társelnöke is volt egyben. Nemcsak az épület újul meg, jegyzi meg, hanem „a zsámbéki templom szakrális jellege is helyreáll, a felújítás után a premontrei szerzetesek is visszatérnek a kolostorba.

A látványtervek alapján azért lehetnek fenntartásaink, de láttunk már ennél rosszabbat is. Mindenesetre reméljük, hogy ezeknél a terveknél csak jobban fog elsülni a dolog.

Középkori templom nyerte vissza egykori formáját

Bűncselekményt elkövetve építik át a veszprémi székesegyházat “ikeás templommá”?

(444 nyomán Szent Korona Rádió)