Civil palesztin férfiakat vetkőztetett le és vett őrizetbe az izraeli hadsereg

Izraeli erők tömegesen tartóztattak és vetkőztettek le palesztin civileket, köztük orvosokat, tudósokat és újságírókat, miután csütörtökön megrohamozták a Gázai övezet északi részén lévő otthonokat és iskolákat. Miközben a konfliktus tovább folytatódik, és a humanitárius helyzet súlyosbodik a térségben.

Kövesd Telegram csatornánkat

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Az izraeli erők több tucatnyi palesztin civil férfit vetkőztettek le, mielőtt őrizetbe vették és egy meg nem nevezett helyre vitték őket – derült ki a csütörtökön közzétett felvételekből.

Egy szemtanú szerint legalább hét férfit lőttek agyon a katonák, mert nem tettek eleget elég gyorsan a katonák utasításának.

A férfiakat a jelentések szerint a Gázai övezet északi részén lévő, kitelepített családoknak menedéket nyújtó otthonokból és iskolákból gyűjtötték össze.

Diaa al-Kahlout, az Al Araby Al Jadeed újságíróját is azonosították közöttük.

Az őrizetbe vettek között orvosok, tudósok, újságírók és idősek is voltak.

Az izraeli csapatok csütörtökön megrohamozták a Beit Lahia-i Khalifa Bin Zayed al-Nahyan és Aleppo iskolákat, miután napokig bekerítették őket.

A lakosok és újságírók által készített felvételeken izraeli mesterlövészek a Khalifa iskola közelében lévő házak tetején foglaltak állást. Egy másik videón halott emberek holttestei láthatóak, akik állítólag az aleppói iskola udvarán vannak szétszórva.

Miután mindenkit kiszorítottak az iskolákból, az izraeli katonák letartóztatták a férfiakat, a nőket és a gyerekeket pedig gyalog menekülni hagyták.

Ezután házról házra jártak Beit Lahia egyes negyedeiben, eltávolították a lakókat, mielőtt letartóztatták a férfiakat, és felgyújtottak néhány házat.

A genfi székhelyű csoport szerint a férfiakat önkényesen tartóztatták le és verték meg a katonák.

Az izraeli Telegram-oldalon és a médiában közzétett felvételeken több tucatnyi férfit gyűjtöttek össze, akiket levetkőztettek, szemüket eltakarták és kezüket megkötözték.

Egyes videókon egy lakónegyedben mutatták be őket, mielőtt teherautókra pakolták volna őket. Egy másik felvételen egy nyílt homokos területen sorakoztak fel.

Nem volt világos, hogy hová vitték a férfiakat.

Az izraeli hadsereg nem kommentálta azonnal a tömeges letartóztatásokat.

Egyes izraeli médiumok szerint a férfiak “lehetséges Hamász-ügynökök”, de további részleteket nem közöltek.

Oszama Hamdan, a Hamász politikai irodájának tagja tagadta, hogy a csoport tagjainak tömeges letartóztatására került volna sor, és a letartóztatásokat “náci koncentrációs táborokhoz” hasonlította.

Az Al Araby TV-nek elmondta, hogy a felvételeken “fegyvertelen civilek letartóztatása és bántalmazása látható, akiknek semmi közük a katonai műveletekhez”.

Élelmiszer sorok

Eközben a szerdán és csütörtökön Deir al-Balahból megosztott felvételeken kétségbeesett palesztinok sorakoztak az élelmiszer-osztó központok előtt, mivel a források továbbra is gyorsan fogynak.

Az ENSZ Élelmezési Világprogramjának (WFP) új jelentése szerint Gáza északi részén a háztartások legalább 97 százaléka nem rendelkezik elegendő élelemmel a szükségletei kielégítésére.

A jelentés azt is megállapította, hogy Gáza déli részén 10 emberből legalább kilenc egész nap és éjszaka élelem nélkül marad. Emellett a háztartások több mint egyharmada szenved nagymértékű vagy súlyos éhezéstől.

A súlyos bombázások akadályozzák a segélyezési erőfeszítéseket.

A palesztin egészségügyi minisztérium szerint az izraeli bombázásban szerdán legalább 350 palesztin meghalt és 900 megsebesült.

Ezzel a háború október 7-i kezdete óta a halálos áldozatok száma több mint 17 100-ra emelkedett, köztük több mint 7 000 gyermek és közel 5000 nő van.

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű orvosi segélyszervezet vezetője úgy jellemezte a gázai helyzetet, hogy az “messze túlmutat a humanitárius válságon”.

“Ez egy humanitárius katasztrófa. Ez egy kaotikus helyzet, és rendkívül aggódom, hogy nagyon hamarosan az emberek olyan állapotba kerülnek, hogy csak a túlélésre törekednek, ami nagyon súlyos következményekkel jár”

– mondta Christos Christou orvos.

Izrael és Libanon összecsapásai

Csütörtökön folytatódtak az összecsapások az izraeli hadsereg és a Hezbollah libanoni csoport között.

Az izraeli mentőszolgálat, a Magen David Adom közölte, hogy egy 60 éves férfit megölt egy páncéltörő rakéta, amelyet Libanon irányából lőttek ki Mattat izraeli falu felé.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg szóvivője elmondta, hogy Dél-Libanonból több kilövést észleltek, és a hadsereg válaszul támadást indított a tűz forrása ellen.

Később Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azzal fenyegetőzött, hogy a libanoni fővárost, Bejrutot és Dél-Libanont “Gázává és Khan Júnisszá változtatja”, ha a Hezbollah totális háborúba kezd.

Az Amnesty International megállapította, hogy az október 13-án Dél-Libanonban hét újságíróból álló csoportot ért izraeli csapásokat “háborús bűntettként” kell kivizsgálni.

“Az izraeli csapás megölte Issam Abdallah, a Reuters újságíróját, hat másik pedig megsebesült, és valószínűleg civilek elleni közvetlen támadás volt”

– közölte az Amnesty International.

A megszállt Ciszjordániában is folytatódtak az izraeli razziák, legalább 42 palesztint vettek őrizetbe az éjszaka folyamán és a hajnal előtti razziák során. Az őrizetbe vettek fele gázai palesztin munkás volt a Wafa hírügynökség szerint.

Október 7. óta Izrael több mint 3640 palesztint vett őrizetbe.

Szabadon engedett palesztin gyerekek meséltek a fogolytársaik halálra kínzásáról

Az Izrael által elfogott gázai orvosok azt állítják, hogy “emberi pajzsként” használták őket

(Middle East Eye nyomán Szent Korona Rádió)