Fejenként egymillió forintot kér Udvardy, veszprémi érsek az egyházmegye papjaitól

Újabb szemöldökfelvonó hírek a veszprémi egyházmegyéből. Udvardy György veszprémi érsek, a hagyományos katolicizmus ellenlábasa és a veszprémi székesegyház lemeszeltetője már a papok pénzére is szemet vetett.

Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

A veszprémi egyházmegye papjai még meg sem kapták az állam karácsonyi pénzes támogatását, ám már meg is érkezett az érsek levele, amelyben mindenkitől egymillió forint befizetését kéri. Udvardy György veszprémi érsek rendeletéről az egyházmegye a hét elején körlevélben értesítette a hivatalban lévő lelkipásztorokat.

A 24.hu információi szerint a papoknak „személyes anyagi javaikból” kell elutalniuk az összeget az érsekség szolidaritási alapjába december végéig. A körlevélben nem fűztek indoklást a fizetési felszólításhoz, így papok nem tudják, pontosan milyen célokat kell támogatniuk a jelentős összeggel.

A 24.hu forrásai szerint a katolikus egyház aktív papjai országszerte a napokban kapják kézhez a kormány nemrégiben bevezetett karácsonyi támogatását, ami az idén másfél millió forint. Ez a támogatás független az egyházi szervezettől, teljesen személyre szólóan érkezik.

Tavaly februárban Szemlélek Magazin írta meg papoktól kapott információk alapján, hogy 2021 karácsonyához kapcsolódva első ízben kaptak ilyen kormányzati pénzt a lelkipásztorok. A lap szerint akkor a Tiszántúlon 300 ezer forint volt a támogatás, a Dunántúlon 500 ezer, az „ország középső régiójában” pedig 900 ezer. Forrásaink szerint az immár harmadjára érkező karácsonyi pénz összege jelentősen megemelkedett.

Az országos szinten is kiemelkedően jól álló veszprémi érsekség azonban a jelek szerint nem bízza papjaira, hogy mit kezdenek a támogatással. Úgy tudjuk, már tavaly is „határozott kérés” érkezett a pénz túlnyomó részének továbbutalására.

A veszprémi főegyházmegye két éve 40 milliárd forintos támogatást kapott a kormánytól. Az érsekség ebből a hatalmas összegből fizeti a várban zajló felújítási munkálatokat.

A 24.hu megkereste az érsekséget a fizetési felszólítás hátterével kapcsolatban, de választ nem érkezett.

(24.hu nyomán Szent Korona Rádió)