A levegőben egy lovast pillantottak meg kivont karddal – Szent Márton megjelent Kőszeg ostromakor

Kőszegen egy olyan esemény kapcsolódik Szent Márton nevéhez – kinek ma üljük ünnepét -, amelynek szerte Európában nincs párja.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Az 1532-es török ostrom idején, amikor már veszni látszott a város és a vár, Szent Márton jelent meg a falakon. Lényegében az ő segítségével szabadult meg a város a töröktől.

Nem újonnan “kiderített” eseményről van szó. A legendát és annak forrásait Bariska István ismertette a Steinamangertől a “kőszegi” Szent Mártonig című  2010-ben megjelent tanulmányában.  Ő idézi  Paolo Giovio olasz történetírónak húsz évvel a csata után, 1552-ben nyomtatásban is megjelent sorait.

„A törökök azt mondták, hogy a várból épségben kirontó őrség harsogó kiáltozását hallották, s a levegőben egy lovast pillantottak meg kivont karddal, aki támadásuk közben megfenyegette őket. Kétségkívül Szent Márton alakja volt ez, aki nehéz időkben mindig megőrizte a szombathelyieket biztonságot sugárzó védő erejével: egyébként ennek a csodának a megtörténtét Nicolizza (Jurisics Miklós) igazolja, akitől ezt az esetet, felszabadulván az ostrom alól, Bécsben hosszas tudakozódás után hallottam.”

A Giovio által írtak nem merültek teljesen feledésbe.  Néhány későbbi, a város történetével foglalkozó mű is megemlékezik Márton segítségéről.

A helyszín azonosítható, az eset a Rókafog bástyánál történt.  A 1532-es Szent Márton jelenés emlékére pár évvel ezelőtt a Kőszegi Darabontok ültettek emlékfát.

A hős védők városa – 491 éve kezdődött Kőszeg ostroma

(Szent Márton Blog nyomán Szent Korona Rádió)