A tálibok szinte teljesen kiirtották az ópium termelést Afganisztánban

A tálibok,  megcsinálták azt, ami  az amerikaiaknak sosem sikerült Afganisztánban, teljesen kiirtották a máktermesztést; abban az országban, amely néhány éve még a világ egyik legmeghatározóbb ópiumexportőre volt.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Az ENSZ egyik szakosított szervezete, az UNODC, vagyis a Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatal szerint idén 95 százalékkal csökkent a máktermesztés. A tálibok legfőbb vezetője 2022 áprilisában rendelte el, hogy betiltják a máktermesztést, vagyis azt a tevékenységet, amelynek eredményeként ópiumot, a heroin fő alapanyagát lehet kinyerni a mákgubókból. Aki megszegi a tilalmat, annak elpusztítják a földjét.

Az UNODC jelentése szerint 2023-ban 10 800 hektáron folyt már csak máktermesztés, szemben az előző évi 233 ezer hektárral.

Ha kellett, erőszakkal irtották ki a mákföldeket

Ha a tálibok valamit elindítanak, akkor azt kampányszerűen viszik végig, legyen szó az amerikaiakat kiszolgáló egykori afgán közalkalmazottak felkutatásától és átnevelésétől, egészen a nők hazatereléséig az iskolákból a családi tűzhely mellé. Nem volt ez másként az ópiumháborúban sem. Bár a gazdálkodók jelentős része betartotta a tilalmat, és mák helyett földjein a nagyobb törődést igénylő gabonaféléket kezdte el termeszteni, azonban sokan ellenálltak, lévén ez a család egyetlen pénzforrása.

A tálibok  fegyveresen és nagy csapatokban mentek ellenőrizni a mákföldek elpusztítását, azonban sokfelé a helybéliek ellenálltak, hiszen ettől függött megélhetésük. Az akciók eredményeként például Helmand tartományban, ahol az ország ópiumtermelésének több mint a felét állították elő, 2023-ra már 99 százalékkal csökkent a máktermesztés.

Afgán farmerek dolgoznak egy mákföldön a Kabul/Dzsalalabád út közelében, 2004. április 19-én

Mekkora üzlet volt az ópium?

Ha a 2021 előtti időszakot nézzük, akkor kiderül, hogy 2017-ben rettenetes csúcs született, mert mintegy tízezer tonna ópiumot állított elő az afgán mákipar, amit nagyjából 1,4 milliárd dollárért értékesítettek a gazdák.

Az UNODC akkori becslése szerint a teljes afgán ópiumgazdaság mérete 6,6 milliárd dollár lehetett. Ez pedig nagyságrendileg a hivatalos afgán gazdaság harmadával megegyező összeg. A 2021 augusztusi tálib hatalomátvételig

A legnagyobb fizetőképes piac az afgán ópiátra egyértelműen oroszország, európa, irán és a közép-ázsiai régió, a perzsa-öböl térsége – beleértve dubajt – és környéke volt.

Mostantól ez egy kicsit másként lesz.

A tálibokhoz került az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányok egy része

Államosítják a tálibok az európai embercsempész bizniszt

(Index nyomán Szent Korona Rádió)