Haszan Nassrallah: Bárki, aki nem támogatja Palesztinát, gondolja át a vallását, ha van neki, és gondolja át a becsületét, ha van neki.

Haszan Nassarallah november 3-án 14 órai kezdettel beszédet tartott, melyben a gázai konfliktussal kapcsolatos álláspontjukat ismertette. Nassrallah most szólalt meg először nyilvánosan a konfliktus kitörése óta. Alább összeszedtük a fontosabb gondolatait:

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Miután köszöntötte az egybegyűlteket, megemlékezett a mártírhalált halt harcosokról és civilekről egyaránt, majd a mártírok dicsőítése mellett buzdította a harcosokat. Beszéde alatt folyamatosan lövések hallatszódtak.

“Ez az egyik legtisztább tükörképe annak, hogy Istenért harcolunk.(…) A fegyverek mellett az igazi erőnk a szilárd hitünkben és az áldozatkészségünkben rejlik.”

Majd rátért a jelenlegi konfliktusra, kiemelve a palesztinok nehéz helyzetét, ami főleg a szélsőséges cionista kormánynak köszönhető. Azzal vádolt minden nemzetközi szervezetet, hogy figyelmen kívül hagyják Palesztina sorsát, kiemelve az Európai Uniót, az Arab Ligát és az ENSZ-t.

“A világ megfeledkezett Palesztináról, a világ számára ez az utolsó prioritás, miközben a körülmények tovább romlanak.”

Megjegyezte, hogy az október 7-ei művelet a Hamász teljesen autonóm cselekedete volt, mindenféle külső nyomás vagy titkosszolgálati terv nélkül.

“Az október 7-ei művelet, amelyet az Al-Kasszám és mások hajtottak végre, egy nagyszerű és áldott művelet volt, és ez egy 100%-ban palesztin döntés volt, és 100%-ban a palesztinok hajtották végre. (…) A hadműveletet még más ellenállási csoportok elől is titokban tartották, hogy megőrizzék a titkosságát; még mi sem tudtunk róla. (…) A Hamász ezzel bizonyította a konfliktus valódi identitását, és megakadályozta, hogy a Nyugat olyan narratívát fabrikáljon, miszerint Palesztina másoktól függő lenne. (…) Ez a hadművelet Palesztináért zajlik, palesztinok által, és csakis Palesztina érdekeit szolgálja.

Majd rátért Gáza, Izrael és a Nyugat értékelésére:

“Izrael számára jelentős politikai következményekkel jár majd ez a művelet, amely megmutatta a cionista rezsim gyengeségét és törékenységét, amely valóban gyengébb, mint egy pókháló. (…) Hol van Izrael, amely korábban azzal dicsekedett, hogy a világ legerősebb hadserege? Hol van a légierőjük? Hol vannak a kiváló minőségű fegyvereik?”

“A Hamász számított erre az izraeli megtorlásra, hiszen egy ilyen nagyszabású akció nagy áldozatot követel, de Gáza népe kész volt áldozatot hozni. Gáza számára nem volt más lehetőség, mint várni és meghalni, ezért állnak ellen.”

“Az IDF követ el mészárlásokat, nem a palesztin ellenállás. Az IDF zavart, és gyakran véletlenül magukra lőnek. (..) Gázában történtek a cionista rezsim ostobaságát mutatják, amely csak civileket öl, és mecseteket, templomokat, kórházakat és iskolákat pusztít el. Bármelyik kis hadsereg vagy légierő képes egyszerűen civileket bombázni, ez a Közel-Kelet legfejlettebb hadserege? “

Egy interneten keringő videóról azt mondta:

“Amikor a palesztin harcos az izraeli tank felé rohan, és minden félelem nélkül elhelyez rajta egy bombát, hogyan tudná az ellenség legyőzni az ilyen elszánt katonákat?”

Üzent Izraelnek is:

“A mészárlásokkal és gyilkosságokkal nem fogtok elérni semmit, csak még nagyobb ellenállást.”

A zsidó hazugságokról így nyilatkozott:

“Be akarják csapni arab és muszlim népeket, hogy normalizálódjanak ezzel a barbár cionista rezsimmel, de népünket soha nem fogják becsapni. A cionisták azt állítják, hogy izraeli gyerekeket fejeztek le bizonyíték nélkül, de hallgatnak azokról a gyerekekről, akiknek a fejét levágták Gázában.”

Értékelte az USA szerepét is a konfliktusban:

“Amerika teljes mértékben felelős a gázai háborúért, Izrael csak egy eszköz, Amerika az, aki megakadályozza a tűzszünetet az ENSZ-ben. (…) Amerika a Nagy Sátán. És a történelem során Amerika által elkövetett és elősegített mészárlásokat meg kell büntetni és meg kell bosszulni.”

Mindenkit felszólított, hogy álljunk ki az igazságért és Palesztináért:

“Ez a harc a jó harcát jelenti a gonosz ellen. (…) Bárki, aki ír, felemeli a hangját, tiltakozik stb., teljesítette kötelességét az emberiségért. (…) Bárki, aki nem támogatja Palesztinát, gondolja át a vallását, ha van neki, és gondolja át a becsületét, ha van neki. (…) A mi felelősségünk az, hogy a Gáza elleni háborút leállítsuk, és hogy a Hamász győzedelmeskedjen, és ezt egyértelműen célul kell kitűznünk.”

Az arab országoknak ezt üzente:

“Nem akarjuk a fegyvereiteket és a hadseregeiteket, de annyi kis becsületetek sincs, hogy megnyissátok a rafahi átkelőt? (…) Tisztelt jemeni és iraki testvéreink komolyan veszik a felelősségüket, és minden nyugati és külföldi támadás ellenére fokozni fogják a támadásaikat.”

Majd rátért a Hezbollah tevékenységére:

“Meglepődtünk, mint mindenki más október 7-én, de ennek megfelelően alkalmazkodtunk. (…) Október 7-én az izraeli erők többsége el akart vonulni északról és Gáza felé akart vonulni, de a mi akciónk ezt megakadályozta. Erőforrásokat és erőket vontunk el Gázából, veszélybe sodorva magunkat, hogy segítsünk a becsületes gázaiaknak. (…) A gázai mészárlások magabiztosabbá tesznek minket, és meggyőztek minket arról, hogy harcoljunk, kihívást jelentsünk, és ne adjuk meg magunkat az ellenségnek. (…) Ha Izrael bombázza a mi civiljeinket, mi is bombázni fogjuk az ő civiljeiket, az ő viselkedésük fogja meghatározni, hogy mi hogyan fogunk cselekedni.”

A beszéd végét így zárta:

“Hiszünk Isten ígéretében, hogy győzedelmessé teszi a hívőket, és Isten mindig teljesíti ígéretét. Az eredmény biztos győzelem lesz, ha Isten is úgy akarja. (…) Gáza győzni fog, és Palesztina győzni fog. Hamarosan találkozunk, hogy győzelmet hirdessünk Gázában.”

Hezbollah: Az USA is felelős az ártatlanok haláláért

(Middle East Spectator nyomán Szent Korona Rádió)