Az USA szerint “önvédelem” szíriai célpontokat bombázni

Az amerikai erők több légicsapást mértek meg nem nevezett katonai létesítményekre Szíriában – közölte csütörtökön a Pentagon, azt állítva, hogy a művelet válasz volt az állítólag Iránnal “kapcsolatban álló” fegyveres csoportok által, a közelmúltban illegális amerikai helyőrségek ellen elkövetett támadásokra.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter közleményt adott ki, amiben azt írja, a „precíziós önvédelmi csapásokat” az Irakban és Szíriában lévő amerikai személyzet védelme érdekében hajtották végre, válaszul azokra a közelmúltban elkövetett támadásokra, amiket Irán által támogatott militáns csoportok hajtottak végre.

“Ezek a szűkre szabott önvédelmi célú csapások kizárólag az Irakban és Szíriában lévő amerikai személyzet védelmét és védekezését szolgálták” – állította közleményében, hozzátéve, hogy a küldetés “elkülönült és különálló” volt a gázai ellenségeskedésektől.

A csütörtök esti bejelentés alig néhány órával azután történt, hogy az amerikai hadsereg közölte, hogy további 900 katonát telepít valahová a Közel-Keletre, hogy megerősítse “erővédelmi képességeit”.

A Pentagon megerősítette, hogy az elmúlt hetek csapásainak sorát követően legalább három újabb drón- és rakétatámadást kíséreltek meg amerikai támaszpontok ellen Irak és Szíria különböző részein. Legutóbb csütörtökön Irakban vették célba az amerikai erőket, de a tisztviselők szerint a támadás kudarcba fulladt. Október 17. óta összesen 16 alkalommal kerültek célkeresztbe amerikai csapatok az amerikai központi parancsnokság szerint.

Washington a Gázai övezetben történt legutóbbi fellángolás miatt megnövekedett regionális feszültségek közepette haditengerészeti eszközöket is a Közel-Keletre küldött, köztük két repülőgép-hordozó csapásmérő csoportot és egy kétéltű támadóhajót, amely 2000 tengerészgyalogost szállít.

Mérlegen Oroszország szíriai jelenléte

Az Egyesült Államok szankcionálná a Szíriával kiegyező országokat

(Vadhajtások nyomán Szent Korona Rádió)