“Irán támogatja a Hamász mozgalmat” – Izraelnek bizonyítéka van a Hamász és Irán kapcsolatáról

A handout picture provided by the Iranian Army office on December 30, 2022 shows Iranian troops during a military drill in Makran beach on the Gulf of Oman, near the Hormuz Strait. (Photo by Iranian Army office / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / IRANIAN ARMY OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője, Avichay Adraee azt mondta, hogy Tel-Aviv nem tudja bizonyítani, hogy Iránnak köze van a Hamász izraeli katonai létesítmények és a Gázai övezet körüli települések elleni támadásához, de arra van bizonyítéka, hogy Teherán támogatja a mozgalmat.

Kövesd Telegram csatornánkat

Kövesd Telegram csatornánkat. Folyamatosan frissítjük a közel-keleti háború híreivel és az orosz-ukrán konfliktus rövid híreivel is.

“Nincs elég információnk ahhoz, hogy iráni részvételről beszéljünk, de elég információnk van ahhoz, hogy azt mondhassuk, hogy Irán támogatja a Hamász mozgalmat és tevékenységének jelentős részét finanszírozza, valamint fegyverekkel, kiképzéssel és oktatással támogatja” – mondta az ügynökség beszélgetőpartnere.

Az IDF szóvivője hozzátette, hogy annak ellenére, hogy nincs bizonyíték a támadásban való iráni részvételre, a Hamász történelmileg szoros kapcsolatokat ápol Teheránnal. Elmondta, hogy az iráni fél katonai kiképzéssel segített, és olyan fegyverekkel látta el a mozgalmat, amelyeket a palesztin harcosok használhatnak.

“Eddig nem erősítettük meg, vagy nem hoztuk összefüggésbe Iránt ezzel a művelettel, de vajon a fegyverek vagy a fegyverek egy része, amelyeket használtak, iráni gyártmányúak voltak? Igen. A gyakorlatok és így tovább szintén iráni vezetésűek vagy iráni támogatásúak voltak? Igen. De vajon a művelet, a művelet időzítése és a lebonyolítás módja iráni vezetésű volt-e? Nincs elég információnk ahhoz, hogy ezt megerősítsük”

– mondta.

Izrael-Palesztina: Dzsenini mecset elleni merényletben és ciszjordániai rajtaütésekben öt embert ölt meg a terrorállam

Az izraeli védelmi miniszter felvázolta a haditervüket

(Oroszhirek.hu nyomán Szent Korona Rádió)